Grin houm: Kazniti odgovorne za betoniranje korita Ribnice

“Zahtijevamo da se počinioci krivičnog djela kazne, i da se dodatno o njihovom trošku sruše betonske prepreke i podzide, kao i da se korito rijeke Ribnice vrati u prirodno stanje koliko je to moguće,”, kazala je Kovačević
143 pregleda 13 komentar(a)
betoniranje Ribnice, Foto: Zoran Đurić
betoniranje Ribnice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.07.2015. 11:39h

Primjer nelegalnog betoniranja korita rijeke Ribnice, kao jednog od simbola Podgorice, govori o tome do koje mjere je dosegao ljudski nemar, neznanje i grubo kršenje zakona, kako od strane investitora tako i od strane nadležnih institucija koje planiraju i kontrolišu radove regulacije rijeka, saopšteno je iz NVO Grin houm.

“Tek nakon reakcije medija, građana i nevladinih organizacija, inspekcija za vode se sjetila da izadje na teren i zabrani dalje samoinicijativne radove preduzeća Neksan i Nikić koji su već dovoljno u prethodnom periodu devastirali korito rijeke dizanjem bespotrebnih obaloutvrda i opet betoniranjem dna rijeke”, navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršna direktorica NVO Nataša Kovačević.

Ona je pozvala na krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali ili propustili da preduzmu konkretne radnje da se spriječi ovakva devastacija, u prvom redu doo Nikić i Neksan, Upravu za inspekcijske poslove, kao i Glavni Grad.

“U pripremi su krivične prijave protiv pravnih lica i ovlašćenih lica u pravnom licu, zbog oštećenja životne sredine i nepreduzimanja mjera za njenu zaštitu koja je izričito propisana u članu 307. i 304 Krivičnog zakona Crne Gore, a za koje je propisana kazna i do osam godina zatvora”, stoji u saopštenju.

“Zahtijevamo da se počinioci krivičnog djela kazne, i da se dodatno o njihovom trošku sruše betonske prepreke i podzide, kao i da se korito rijeke Ribnice vrati u prirodno stanje koliko je to moguće,”, kazala je Kovačević. “Pozivamo građane Podgorice da traže odgovornost svih onih koji su bahato odlučili da unište ne samo ekološku, nego i kulturološku, ambijentalnu, memorijalnu i rekreativnu vrijednost koju je ova rijeka imala i da se Glavni grad obaveze da izradi plan i krene u postupnu akciju rješavanja svih problema koji su zbog njihovog nemara zadesili simbol Podgorice koji danas leži bezvodan pod naslagama betona i otpada”.

Grin houm će u tom smislu do kraja sedmice pokrenuti peticiju koju će građani potpisivati a biće upućena Glavnom gradu.

Ova NVO je danas poslala Upravi za inspekcijske poslove zahtjev za pristup informacijama o do sada izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i pratećoj dokumentaciji prema kojoj su ove firme ulazile sa radovima u korito Ribnice.

Bonus video: