Samardžić: Mornarica značajno unaprijedila svoje sposobnosti

Mornarica VCG je na toj vježbi nastupila sa upravo remontovanom i u operativnu upotrebu vraćenom fregatom P-33 "Kotor"
58 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2015. 15:56h

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić i zamjenik načelnika Generalštaba, pukovnik Rajko Pešić posjetili su danas Komandu i jedinice Mornarice VCG u Baru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komandant Mornarice kapetan bojnog broda Darko Vuković prezentovao je težišne zadatke i planove za unapređenje sposobnosti jedinice, ističući da će glavni prioritet biti nastavak unapređenja pomorske bezbjednosti, modernizacija i povećanje prisustva plovila na moru.

Mornarica je u proteklih godinu dana, zalaganjem Vukovića i njegovih najbližih saradnika, napravila veliki pomak u unapređenju borbene gotovosti, a taj vid VCG već je u potpunosti interoperabilan sa mornaričkim snagama NATO što se vidjelo i na posljednjoj vježbi mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative ADRION LIVEX 2015, održanoj prošlog mjeseca u Albaniji.

Mornarica VCG je na toj vježbi nastupila sa upravo remontovanom i u operativnu upotrebu vraćenom fregatom P-33 "Kotor".

Pored tog broda, MVCG je nedavno dokovala i remontovala i raketne topovnjače 405 i 406 koje će uskoro biti prilagođene za obavljanje zadataka klasičnih patrolnih brodova. U Bijeloj je u toku i 1,8 miliona eura vrijedan generalni remont školskog broda MVCG, jedrenjaka "Jadran" a planirano je da se obave i najosnovniji remontni radovi i dokovanje patrolnog broda P-34. MVCG je u proteklom periodu uz podršku Mornarice SAD, značajno unapredila i sposobnosti i opremljenost protivminskih ronilaca iz svog Pomorskog odreda.

"Načelnik generalštaba Samardžić je ocijenio da je Mornarica značajno unaprijedila svoje sposobnosti u prethodne dvije godine, posebno istakavši značaj stavljanja u punu funkciju novog Mornaričkog operativnog centra i ostvarenu interagencijsku saradnju čime je značajno unaprijeđena pomorska bezbjednost Crne Gore", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane uz napomenu da je Samardžić obišao i ratne brodove na vezu u vojnom dijelu luke Bar i pripadnike MVCG "informisao o prioritetima Vojske u narednom periodu, sa posebnim osvrtom na napore koji su preduzeti u Ministarstvu odbrane i Generalštabu po pitanjima izrade dugoročnog plana razvoja, unaprjeđenja infrastrukture, opremanja i modernizacije, kao i nastojanjima da se unaprijede uslovi života i rada pripadnika Vojske i poboljša njihov životni standard".

Galerija

Bonus video: