Otrovna riba ulovljena u Rafailovićima

Prema riječima direktora Instituta za bioogiju mora mr Mirka Đurovića, ovo je drugi put da se ova vrsta nađe u mreži iskusnih ribara iz Rafailovića
183 pregleda 11 komentar(a)
četvorozupka, Foto: Vuk Lajović
četvorozupka, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.07.2015. 07:21h

Jedan od najiskusnijih ribara u Crnoj Gori, Ilija Rafailović zajedno sa svojom kćerkom Anđelikom, u kasnim popodnevnim satima uz samo morsku obalu u Rafailovićima na dubini od pet metara ulovlili su odrasli primjerak otrovne ribe četvorozupke.

Prema riječima direktora Instituta za bioogiju mora mr Mirka Đurovića, ovo je drugi put da se ova vrsta nađe u mreži iskusnih ribara iz Rafailovića.

Oni su odmah obavijestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus koja je poznata po prisustvu otrova u jetri i čija konzumacija može imati teške posledice po čovjeka. Otrov iz jetre – tetraodoksin- je izuzetno termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja.Prisustvo ove vrste je nedavno zabilježeno i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a kao glavni razlog jeste globalno zagrijavanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stavarnje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru”, kazao je za "Vijesti" Đurović.

On je dodao da su okviru odlične saradnje sa kolegama iz Splita i Barija, vezano za ovu problematiku, u saznanju su da se pojedini ulovljeni primjerci bile ženke, sa zrelim gonadama.

“To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste. S obzirom da je primjerak ribe dužine 48 cm, ulovljen neposredno pri obali, iz Instituta za biologiju mora apeluju na sve ribolovce-rekreativce, posebno turiste, koji pecaju štapom sa obale i koji nemaju iskustva sa vrstama koje žive u našim vodama, da obavezno konsultuju svoje domaćine o ulovu koji ostvare, kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Iako je ovaj primjerak ulovljen u mrežu stajaćicu, može se desiti da se ulovi i štapom sa obale”, kazao je Đurović.

On se zahvalio Iliji Rafailoviću i njegovoj kćerki Anđeliki, koja ima želju da se u budućnosti bavi ribarstvom i nastavi dugogodišnju uspješnu ribarsku tradiciju, na pravovremenom javljanju Institutu za biologiju i mora.

“Naša saradnje je primjer uzajamne razmjene informacija koja bi trebalo da posluži i ostalim aktivnim ribarima, kako bi svi zajednički dali doprinos u boljem saznanju stanja ribarskih vrsta u Crnogorskim vodama”, kazao je Šurović.

Bonus video: