Zašto ono najbolje iz Vijesti treba platiti!?

Autori iz redakcije i van nje svojim komentarima i stavovima svakodnevno daju kvalitetan doprinos javnoj debati o suštinskim pitanjima naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti
83 pregleda 137 komentar(a)
portal Vijesti, Foto: Zoran Đurić
portal Vijesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.07.2015. 05:14h

Po čemu se “Vijesti” razlikuju od drugih medija u Crnoj Gori? Mislim, a siguran sam da će se mnogi naši čitaloci saglasiti da smo prvi medij po pravovremenom, objektivnom, nezavisnom, etičkom i kritičkom izvještavanju, te činjenici da za nas nema nedodirljivih ni tabu tema.

Autori iz redakcije i van nje svojim komentarima i stavovima svakodnevno daju kvalitetan doprinos javnoj debati o suštinskim pitanjima naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Najkvalitetnije novinarstvo u Crnoj Gori je ono što je evo gotovo 18 godina zaslužilo najveće povjerenje najvećeg broja njenih građana, čak i među onima koji nijesu saglasni sa svim našim stavovima i uređivačkom politikom.

Živimo u vremenu kada štampani mediji širom svijeta biju možda najtežu bitku za opstanak od svog nastanka. Od Korijere dela sera do Njujork tajmsa , od Frankfurter algemajne cajtunga do Gardijana - sve novine, čak i ove najveće, na najbogatijim tržištima, suočavaju se sa dilemama i rebusima koje donosi online revolucija. Kako je tek onda na ovako malom crnogorskom tržistu. Jos ovako politički napadnutom, izloženom nelojalnoj konkurenciji i surovom kažnjavanju nezavisnih medija.

"Vijesti" su u proteklih 8 godina izgubile milione eura prihoda zbog raznih vidova diskriminacije. Zato smo suočeni sa paradoksalnom situacijom - da nikada nije bio veći uticaj i čitanost naših izdanja a manji prihodi koji osiguravaju kvalitet novinarstva na koji smo navikli javnost.

Štampano izdanje “Vijesti” dođe u ruke najmanje 30.000 čitalaca svakog dana, a stvorili smo daleko najposjećeniji i najkvalitetniji novinski portal u zemlji i jedan od boljih u regionu, kome pristupi oko 80.000 korisnika dnevno. S obzirom na broj internet korisnika u Crnoj Gori, to je vjerovatno najposjećeniji portal u Evropi i jedan od najposjećenijih u svijetu.

Za novine i portal trenutno radi stotinjak novinara, urednika, fotoreportera, dizajnera i drugih profesionalaca. Oni su među najboljima u zemlji i u svom radu koriste najsavremeniju tehnologiji u branši.

Iako mnogima uopšte to ne pada na pamet, posebno otkada uživaju blagodeti interneta, sve što je neophodno za kvalitetno novinarstvo je skupo, bez obzira da li je riječ o štampanoj ili digitalnoj formi.

“Vijesti” se transparentno I zakonito finansiraju samo od onoga što zarade na tržištu – od prodaje novina, marketinškog prostora u printu i na portalu, te od izdavanja i prodaje knjiga. Nema glavnog biznisa od koga se “usput” finansiraju mediji, novac ne stiže u džakovima da se isplate plate, nema sakrivenih donacija zbog kojih moramo da ćutimo ili radimo nešto protiv svojih uvjerenja. Zato mislimo da je pošteno i pravedno da za najkvalitetniji ili Premijum sadržaj koji stvaramo i objavljujemo na našem portalu treba platiti, baš kao što taj sadržaj nije besplatan već osamnaest godina u našem štampanom izdanju.

Takav sadržaj odavno nije besplatan u mnogim digitalnim medijima širom svijeta, pa i nekima u regionu. To je budućnost, i mi smo, kao i mnogo puta do sada odlučili da je započnemo prvi u Crnoj Gori.

Vijesti će uskoro mnogobrojnim korisnicima svog portala ponuditi ono što smatramo da je najbolje i najoriginalnije što imamo u jednom paketu takozvanom Premijum paketu. Za to ce traziti vise nego simboličnu naknadu.

Razlog je jednostavan - da bi i dalje mogli da pravimo takve sadržaje, kvalitetno i nezavisno. Sve ostalo, mimo tog Premijum paketa, takođe dobro i kvalitetno, za sve posjetioce našeg portala vijesti.me biće kao i dosad - besplatno. Nadam se da će svi posjetioci našeg portala pravilno razumjeti ovu odluku a da će najveći broj njih biti pretplatnik premijem sadrzaja.

Do prelaska na naplatu, za čitanje premijum sadržaja biće dovoljno da ste registrovani i da se prijavite.

Svjesni da je ovo velika promjena, poklanjamo vam naredni period besplatnog korišćenja premijum sadržaja. O detaljima novog sistema čitajte ovdje.

Bonus video: