Obilježen Dan opštine Žabljak

Obraćajući se prisutnima u sali Centra za kulturu, među njima ministarki javne uprave Suzani Pribilović, ambasadorima, predsjednicima ili predstavnicima drugih crnogorskih Opština i Zajednice opština, predstavnicima državnih organa te odbornicma u lokalnom parlamentu, predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da je Žabljak prethodnih godina, izrastao u prepoznatljiv prostor, grad otvoren za sve ljude koji u njemu žele da žive, investiraju i rade
626 pregleda 8 komentar(a)
Dan opštine, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Dan opštine, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 17.09.2018. 12:01h

Nizom dešavanja danas je obilježen dan opštine Žabljak istovremeno i dan na koji je prije 75 godine ovaj kraj oslobođen od fašističkog okupatora.

Obraćajući se prisutnima u sali Centra za kulturu, među njima ministarki javne uprave Suzani Pribilović, ambasadorima, predsjednicima ili predstavnicima drugih crnogorskih Opština i Zajednice opština, predstavnicima državnih organa te odbornicma u lokalnom parlamentu, predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da je Žabljak prethodnih godina, izrastao u prepoznatljiv prostor, grad otvoren za sve ljude koji u njemu žele da žive, investiraju i rade.

"Lokalna uprava, uložila je napore da sagleda slabosti i nedostatke, nastojeći da u okvirima svojih mogućnosti i nadležnosti pronađe rješenja, da uspješno završi započete projekte, ali i da otpočne brojne nove. Pokretanje rada reciklažnog centra zaposleno je deset naših sugrađana. Intenzivno se radi na unapređenju kanalizacionog sistema izgradnja trotoara i rasvjete kao i početak radova ili rekonstrukcije gradskih ulica, izmještanje dijela puta Žabljak-Tepca, aktivnosti na modernizaciji rasvjete", kazao je Vukićević.

Podsjetio je na intenzivnu gradnju sportskih objekata, nabavku teretane, izgradnju otvorenih terena za male sportove i adaptacija svlačionica.

Vukićević je istakao realizaciju projekta rekonstrukcije kompletnog sistema vodosnabdijevanja Žabljaka.

"U prvoj, otpočetoj, fazi obezbijediće se dovoljne količine vode i stvoriti pretpostavke za izgradnju sistema za osnježavanje na skijalištu Savin kuk. Projektovanje žičare šestosjeda i četiri kilometra ski staza je u toku, a početak gradnje očekujemo naredne godine. Završena gradnja prilaznog puta i parkinga. Na osnovu najavljene i započete gradnje i rekonstrukcije hotelskih kapaciteta, posebno hotela visoke kategorije, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u pogledu valorizacije lokacija vojnog odmarališta i bivše kasarne, očekujemo da narednih godina Žabljak dobije potpuno drugačiji identitet u pogledu smještajnih kapaciteta i turističke ponude", kaže Vukićević.

Vukićević kaže da je u žiži pažnje lokalne uprave bilo i stvaranju uslova za lakši i funkcionalniji život na selu.

"Zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u toku je izgradnja tri seoska vodovoda. U saradnji sa Vojskom Crne Gore vrši se opravka i sanacija lokalnih makadamskih puteva, od koji je najveći dio na seoskom području. Opravkom puteva u Dobrom Dolu i nabavkom deset solarnih panela za lokalne poljoprivrednike, olakšani su uslovi za veći broj domaćinstava koja izdižu na katune", kaže Vukićević.

Vukićević se zahvalim svima onima koji su pomogli Opštini Žabljak u realizaciji projekata koje sam nabrojao.

"Posebnu zahvalio Vladi Crne Gore i resornim ministarstvima na izuzetnoj posvećenosti i ogromnoj finansijskoj podršci, međunarodnim organizacijama, nevladinom sektoru, medijima i izvođačima radova, na izuzetnoj saradnji koju smo imali tokom ove godine. Zahvalio se na donacijama Republici Sloveniji i Centru za međunarodnu saradnju i razvoj, čija se podrška Žabljaku u prethodnim godinama računa u milionima eura i NLB banci, kao i UNDP za učešće u projektu nabavke električnog minibusa i solarnih panela", kazao je Veselin Vukićević.

Galerija

Bonus video: