"Smeće iz Tare treba da čisti i Novosel"

Pajović pitao zašto prošle godine nije bio zainteresovan da učestvuje u čišćenju
135 pregleda 4 komentar(a)
Rafting, Foto: Privatna arhiva
Rafting, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.10.2018. 14:49h

Iz Nacionalnog parka “Durmitor” potvrdili su da smeća u u Tari ima, ali ne u razmjeri koja se navodi u tekstu „Tara puna smeća, rafteri goli skaču po Žugića luci”.

Oni su, reagujući na tvrdnje koje je u tekstu iznio rafter Dane Novosel, naveli da “smeće koje se baca u Taru ne bacaju zaposleni NP Durmitor, već to smeće bacaju neodgovorni pojedinci koje prevoze rafteri, pa je otuda i obaveza raftera da učestvuju u čišćenju rijeke Tare”.

“Prihvatamo njegovo zalaganje da se po njegovim tvrdnjama haotična slika od smeća i guma ispravi. Iznenađeni smo da se ti problemi iznose na kraju sezone u javnost a ne početkom ili u špicu sezone, što nam stvara sumnju da je ovaj tekst imao druge motive, a iz samog teksta se vidi da je po autoru jedini krivac direktor NP “Durmitor”, upućuje na providan pokušaj lične diskriminacije”, kaže s eu reagovanju koje je potpisao direktor NP Tomo Pajović.

On je naveo da da NP u toku ove turističke sezone nije dobio nijednu primjedbu od turista na postajanje guma.

“Smeća u rijeci Tari svakako da ima i toga, ali ne u razmjeri kako se želi zlonamjerno predstaviti uglavnom onima koji nijesu splavarili u toku ljetnje turističke sezone. Napominjem da na Splavištu postoje prostorije za presvlačenje a da se na Žugića luci očekuje početak radova na izradi Centra za raftere (projekat donesen, građevinska dozvola dobijena, izvođač radova izabran) koji će imati prostorije za presvlačenje, toalete, soba za nadzornike i sl. Napominjemo da Novosel nije nikada ispoljio volju da se angažuje na poslovima čišćenja rijeke Tare iako ostvaruje značajan prihod obavljajući ovu djelatnost. Prošle godine nije bio zainteresovan da učestvuje na čišćenju kada su organizator bili rafteri „Triftar““, saopštio je Pajović.

On je naveo da NP nema svoje čamce, pa je taj posao moguć preko raftera.

“Od Splavišta do Žugića luke rafteri po osobi naplaćuju oko 40 eura od čega 13 eura pripada NP Durmitor, a 27 eura rafteru. Neka javnost procijeni da li ima osnova za nezadovoljstvo i da li je realno da rafteri za izvršene usluge uzimaju dva puta više od NP Durmitor koji gazduje tim resursom. Svakako smatramo da su sazreli uslovi da se izvrši temeljna analiza organizovanja splavarenja i od strane nadležnih organa uvesti više rada i discipline i u potpunosti poštovati Zakon o raftingu, a u skladu sa izvršenom analizom stanja donijeti odgovarajuće Odluke. Naplata džiping tura je i pravo i obaveza NP Durmitor zasnovana na osnovu Zakona o nacionalnim parkovima i na osnovu Odluke o organizovanju džiping tura i Odluke o naknadama za korišćenje dobara u NP Durmitor i isti će se u buduće još disciplinovanije naplaćivati”, smatra Pajović.

On je pitao Novosela koliko je u ovoj godini platio obaveza državi po osnovu prihoda koji ostvaruje, koliko je imao zaposlenih radnika i ima li ih poslije sezone i da im je plaćao zakonsku obavezu plaćanja doprinosa na lična primanja.

Bonus video: