Mijatović: Novinari nisu plaćenici koji postavljaju pitanja koja im se kažu

“Bilo koja nagrada koja je dodijeljena novinaru ili novinarki u Crnoj Gori je nešto na šta svi treba da budete ponosni, svidjelo se to vama ili ne. Priča o nagradi na presu o Kodeksu je djetinjasta”, kazala je ona
96 pregleda 3 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2015. 18:14h

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović poručila je danas novinarima da se svako jutro pogledaju u ogledalo i upitaju da li su zaista novinari.

“Novinari su osobe koje su hrabre, koje znaju svoj posao i koje uvijek znaju koje će pitanje postaviti, osobe koje imaju strast, a ne plaćenici koji postavljaju pitanja koja im se kažu”, kazala je ona, odgovarajući na pitanja novinarki RTCG i “Prve TV”.

Njih je interesovalo po kojim kriterijumima su nedavno nagrađeni novinari za istraživačko novinarstvo, a Mijatovićeva im je odgovorila da pitaju Evropsku komisiju.

“Bilo koja nagrada koja je dodijeljena novinaru ili novinarki u Crnoj Gori je nešto na šta svi treba da budete ponosni, svidjelo se to vama ili ne. Priča o nagradi na presu o Kodeksu je djetinjasta”, kazala je ona.

Nakon pitanja novinarke “Dnevnih novina” kako komentariše to da su nagrade dobili “opozicioni” mediji, jedan o članova žirija, novinar Dragoljub - Duško Vuković ocijenio je da to nisu opozicioni, već privatni mediji.

Istakao je da kriterijume odredila Evropska komisija:

“Drugonagrađena priča je dobila veliku evropsku nagradu, pa ako neko sumnja u našu sposobnost da procijenimo šta je israživačko novinarstvo onda neka ne sumnja i u sposobnos onih koji rade na primjer u 'Rojtersu'”.

Prva nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo dodijeljena je 24. juna novinaru Seadu Sadikoviću (TV “Vijesti”), druga Mirandi Patrucić (Centar za novinarsko istraživanje i Mreža istraživačkih novinara OCCRP) i Dejanu Milovcu (MANS), a treća Ani Bogavac (TV “Vijesti”) i Milici Bogdanović (Centar za demokratsku tranziciju).

Sadiković je nagradu dobio za priču “Kamioni starog vatrogasca”, koja razotkriva mehanizme zloupotreba i nezakonitosti prilikom nabavke skupih vatrogasnih vozila koja su godinama van upotrebe.

Patrucićeva i Milovac su nagrađeni za seriju od četiri priče “Nečasni savezi” o povezanost politike, biznisa i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Bogavac i Bogdanovićeva su nagrađeni za priču “Pare i partije” koja opisuje kako političke partije troše novac.

Bonus video: