Mještani Grbavaca ne daju da se vadi šljunak

Radunović je ranije kazao da mještani traže da firma koja to radi napravi zaštitnu branu, kako je predviđeno dozvolom koju im je izdalo nadležno ministarstvo
158 pregleda 2 komentar(a)
Grbavci, šljunak, Foto: Savo Prelević
Grbavci, šljunak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2015. 16:59h

Mještani mjesne zajednice Lješkopolje - Grbavci tvrde da će blokirati radove i organizovati protest i danas ukoliko firme nastave da eskploatišu šljunak na tom području.

Predstavnik mještana Mladen Radusinović kazao je „Vijestima“ da su prije dva dana od devet do 11 sati bili okupljeni u Grbavcima, ali da radnika koji vade šljunak iz Morače nije bilo.

Stanovnici dviju mjesnih zajednica, između ostalog, revoltirani su jer su im podzemni bunari presušili zbog nekontrolisanog i neplanskog vađenja šljunka.

Radunović je ranije kazao da mještani traže da firma koja to radi napravi zaštitnu branu, kako je predviđeno dozvolom koju im je izdalo nadležno ministarstvo.

Oni, prema riječima Radusinovića, još čekaju i odgovor nadležnih na zahjtev upućen ministarstvu poljoprivrede.

Zahtjevom su tražili da se brana uradi prema projektu, tako što će se početni dio asfaltirati, kako bi se izmjestio teretni saobraćaj iz sela Grbavci.

Oni su zahtijevali da se firme i fizička lica obavežu da eksploataciju šljunka i pijeska mogu raditi isključivo planski i sa zakonskim odobrenjima, od ušća Sitnice u Moraču, uz prethodnu saglasnost mjesne zajednice.

Tražili su i da se na desnoj strani obale nizvodno od brane, poravnjaju iskopine i prostor dovede u pređašnje stanje, jer su, kako tvrde, imanja uništena „krivicom nadležnih inspekcija“.

Mještani su tražili i modernizaciju i asfaltiranje putnog pravca Farmaci - Vukovački most zbog toga što je „riječ o saobraćajnici od regionalnog značaja i alternativnom pravcu koji povezuje vodoizvorište Boljesestre“.

U dopisu ministarstvu tvrde da je ugrožena poljoprivreda od koje živi veći dio stanovnika sela.

Bonus video: