Članovi Subra pokazali vježbu spašavanja povrijeđenih

Članovi ASOS-a prvo su na sigurno dopremili djevojku koja je povrijedila nogu, a potom mladića koji je bio bez svijesti
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2015. 18:05h

Kako povrijeđene u planini i na teško dostupnim mjestima spasiti i brzo, efikasno i sigurno prevesti do mjesta gdje im se može pružiti pomoć, pokazali su članovi Alpinističko speleolološkog odsjeka Subra (ASOS) na tvrđavi Kanli kula.

Članovi ASOS-a prvo su na sigurno dopremili djevojku koja je povrijedila nogu, a potom mladića koji je bio bez svijesti.

Dejan Verigo načelnik ASOS koji iza sebe ima preko 30 godina planinarskog staža i veliki broj akcija u kojima je iz planinskih bespuća i dubokih jama spašavao povrijeđene, izgubljene, ili ljude koje je ujela zmija.

„Potrebno je mnogo vježbe i znanja da bi bili uspješni u našim akcijama“, kaže Verigo, a da su sigurni u svoje vještine, je i podatak da su danas „spašavali“ njegovu kćerku.

Njegov kolega Danilo Brajović objašnjava da im se za pomoć mogu obratiti preko broja 112, koji je isti svuda u svijetu, a ta služba dalje prosliejđuje poziv kome je potrebno.

Današnju pokaznu vježbu organizovao je ASOS Planinarskog društva Subra iz Herceg Novog u saradnji sa Službom zaštite grada i Domom zdravlja.

Galerija

Bonus video: