Akcija na tvrđavi: Čistili Citadelu

Akcija uklanjanja grafita je prvi put da je nešto urađeno što bi trebalo da bude model za očuvanje kulturnih dobara, kazao je viši konzervator iz Gradskog muzeja Goran Skrobanović .
73 pregleda 0 komentar(a)
Citadela, Foto: Opština Herceg Novi
Citadela, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 25.09.2018. 13:19h

Crveni grafit koji su ljetos “ispisali” vandali danas je uklonjen sa tvrđave Citadela (Mezzaluna). Akciju čišćenja organizovali su opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje I NVO Sinergija.

Akcija uklanjanja grafita je prvi put da je nešto urađeno što bi trebalo da bude model za očuvanje kulturnih dobara, kazao je viši konzervator iz Gradskog muzeja Goran Skrobanović pod čijim je stručnim nadzorom odrađeno čišćenje.

Vuk Čvoro iz NVO Sinergija podsjetio je da je da su prošle godine mjestu u Citadeli organizovali školu restauracije. Tada je ojačan zapadni dio tvrđave i privremeno spasen od daljeg urušavanja.

Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pišatlo je istakla da je ovo godina zaštite kulturnih dobara, koje moramo štititi i sanirati.

Želja NVO Sinergije kaže da su raspoloženi za saradnju sa opštinskim i državnim institucijama, kako bi se eventualno napravio projekat i apliciralo za sredstva kod međunarodnih fondacija za restauraciju tvrđave.

Bosanski kralj Tvrtko koji je 1381. godine osnovao Herceg Novi šostavio je I temelje Citadele. Tvrđava je stradala u zemljotresu 1667 i u bitkama Mlečana sa Turcima. Mlečani su u vrijeme kada su osvojili grad obnovili Citadelu koja je u vrijeme njihove 110 godina duge vladavine i uvećana.

Zub vremena godinama je razarao tvrdjavu, a početkom 20 vijeka izgradnjom željezničke pruge gradjevina je bila “ dobro , iako ne vidljivo uzdrmana”. Poslednji “udarac” Citadela je zadobila u razornom zemljotresu 1979. godine kada se jedan dio obrušio u more.

Iako su poslije zemljotresa bila namijenjena sredstva za obnovu Citadele ona su utrošena za izgradnju domova kulture, a za tvrđavu na samoj morskoj obali urađen je samo program sanacije u kome je preciziran okvirni program rekonstrukcije Citadele i njegova buduća namjena.

Bonus video: