Krevet u Ulcinju četiri eura

“Maj je bio bolji nego lani a jun na istom nivou. Imali smo rupu ali vjerujemo da će turisti uskoro stići u većem broju”
66 pregleda 31 komentar(a)
Ulcinj, Mala plaža, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Mala plaža, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 06.07.2015. 05:53h

Iako u turističkoj organizaciji tvrde da je sezona na nivou prošlogodišnje, mještani su prinuđeni da zbog slabe potražnje krevete čak i na Pristanu izdaju za pet ili četiri eura.

“Maj je bio bolji nego lani a jun na istom nivou. Imali smo rupu ali vjerujemo da će turisti uskoro stići u većem broju”, kazala je direktor TO Zana Sarvan. Vlasnik restorana “Amfora” Hodo Kahari kaže da ne pamti da je na Pristanu tako ikada bilo.

“Više od četrdeset godina radim ovaj posao i ne pamtim da je krevet na Pristanu ikada bio četiri eura”, kaže on.

Njegov restoran u sklopu porodične kuće gdje izdaje apartmane od Male plaže udaljen je svega 50 metara. Kaže da posla nema ni u restoranu osim uveče „dva tri stola“, uglavnom stari gosti, iako se nalazi u najprometnijoj ulici u gradu.

“Nema niko posla i dolje niže na Pristanu, ni Jazu ni Bojana, niko”, kaže Hodo.

Njegov komšija preko puta Gano Ustajbećir kaže da gosti sada kod njega, ali i kod ostalih Pristandžija za četiri ili pet eura, dobiju krevet u sobi sa klimom, frižderom, TV-om i vajrlesom.

“Kunem ti se u đecu. Ja nijesam lažov i lopov”, kaže odgovarajući na pitanje da li je to zaista tako.

“Plati porez, plati ovo plati ono, šta nam ostaje. A slušam ih kako pričaju na TV. Ništa nije kako kažu, tri puta nam dolaze inspekcije. I to iz Podgorice da vide ima li Gano neprijavljene goste”, kaže on. Tvrdi da su dileri i dalje veliki problem.

“Pričaju o sezoni a ne kažu da od dilera ne možemo da živimo. I to malo gostiju što stigne oni odvedu. I ništa ne rade da dilere uklone sa ulica pa narod misli da su možda u dilu s njima”, kaže Ustajbećir.

I taksisti na Pristanu žale se da nema posla i upozoravaju nadležne na nelojalnu konkurenciju.

Cijene na Pristanu slične su prošlogodišnjim pa tako ćevapi koštaju op 3,5 do 5 eura, sokovi od euro do dva, pivo od 1,2 do 2 kafa od 0,7 do euro, bureci euro... Slabijoj posjeti u Ulcinju, kumuje i mjesec muslimanskog posta Ramazan, koji se završava 17. jula jer je većina turista sa glavnih emitivnih tržišta, Kosova i Bosne, ostala kod kuća. Sjajan posao na turističkim promocijama obavila je Ulcinjska rivijera koja bilježi bolju posjetu u svim segmentima. U hotelima Rivijere trenutno boravi oko 1.150 gostiju što je za 32 odsto bolja popunjenost u odnosu na lani.

“Najbrojniji gosti su iz Češke, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Rusije i sa Kosova. U junu je posjećenost bila za 13 odsto bolja u odnosu na juni prošle godine, pa čak i od rekordne 2013. u junu ove godine je posjećenost bolja za 6 odsto”, kazali su “Vijestima” u Rivijeri.

Bonus video: