Budva: Taksisti prijete blokadom izlaza iz grada

Ogorčeni su nakon što im je dostavljen zahtjev iz Opštine da za osam dana pribave dokumentaciju koju godinama posjeduju
84 pregleda 8 komentar(a)
Budva nelegalni taksi, Foto: Vuk Lajović
Budva nelegalni taksi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.07.2015. 05:58h

Budvanski individualni taksi prevoznici, njih stotinu, održaće danas miran protest ispred zgrade Skupštine opštine metropole.

Ogorčeni, nakon što im je dostavljen zahtjev iz Opštine da za osam dana pribave dokumentaciju, koju godinama unazad posjeduju, te da plate po 500 eura za taksi mjesto, taksisti, će danas predati žalbu gradonačelniku Lazaru Rađenoviću.

Oni traže da se primjena nove opštinske odluke odloži zbog kratkog roka da ispune sve zahtjeve.

Taksisti su nezadovoljni što novi opštinski propisi, koji regulišu njihovu djelatnost, stimulišu nelegalne prevoznike, a dovode u pitanje njihov rad, iako godinama unazad izmiruju sve obaveze prema državi.

Skupština opštine nedavno je donijela izmjene i dopune Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto taksi prevoza, koja je 1. jula stupila na snagu.

„Ovo je ultimatum. Traži se od nas da za osam dana pribavimo dokumenta, idemo od kotorskog suda, pa do Podgorice i da platimo po 500 eura za mjesto. To sve kada sezona počinje i kada treba tek da zaradimo. Da bi Opština mogla nešto da traži, prvo bi morala da poštuje svoje odluke koje je donijela, a mrtvo su slovo na papiru”, navode taksisti. Upravo tim propisima, istakli su, jasno je naznačeno da je 31. decembra krajnji rok da se donese odluka, koja će važiti za narednu godinu.

“Sada imamo slučaj da se donosi odluka na samom početku sezone, i zahtijeva se da im sve papire donesemo, inače će nam oduzeti licencu za rad“, naveli su taksisti.

Tvrde da se za osam dana ne mogu riješiti problemi koji su se nagomilavali godinama i to ne krivicom taksista“.

„Ne slažemo se sa odlukom, jer je cijena taksi stajališta previsoka za kratak period korišćenja. Treba da za pola godine platimo 500 eura, što znači da je to na godišnjem nivou 1.000 eura. Cijene u ostalim gradovima su višestruko niže. Za taksi stajališta u Tivtu je 40 eura na godišnjem nivou, u Podgorici 60 eura, gdje se može mnogo više zaraditi”, navode taksisti. Oni su apelovali na Rađenovića da shvati njihove probleme, jer su na ivici egzistencije.

Oni će žalbu danas predati prvom čovjeku Budve.

Upozorili su da će, ukoliko u naredna dva dana ne budu riješeni ovi problemi, biti prinuđeni da primijene radikalne mjere, i svojim automobilima blokiraju izlaze iz grada.

Nelegalni imaju i leđa

Taksisti su ogorčeni jer se svakodnevno suočavaju sa time, kako tvrde, da nelegalni prevoznici i oni koji imaju zaštitu policije, nesmetano preuzimaju putnike.

Legalni taksisti navode da bi za tako nešto bili kažnjeni od iste te policije.

„Mi platimo taksi stajalište, a ispred nas nelegalni uzimaju putnike. Jednostavno, taksiranjem se bavi svako, sobarice, recepcioneri hotela, a posebno policajci. Svako ima svoja vozila na koja preusmjerava putnike, i zato nije čudno što takvu taksi vožnju od Budve do Bečića naplate 30 eura i prolaze nekažnjeno“, kažu legalni taksiti.

Bonus video: