Budvanski vodovod duguje milione, a ostvaruje ekstraprofit

"Posljedice ovakvog odnosa budvanskog vodovoda mogu biti pogubne i po državni budžet, jer međunarodni kreditori u slučaju kašnjenja isplate kreditnih rata mogu aktivirati garancije u iznosu od oko 30 miliona eura“, upozorili su iz Regionalnog vodovoda
53 pregleda 8 komentar(a)
Budva, taksi, Foto: Boris Pejović
Budva, taksi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.07.2015. 13:53h

Regionalni vodovod upozorio je budvanski Vodovod da izmiri svoje milionsko dugovanje za preuzetu vodu iz tog sistem za vodosnabdjevanje, jer je likvidnost tog državnog javnog preduzeća dovedena u pitanje. Oni su upozorili da loklni primorski vodovodi duguju iznose više od dva miliona eura.

„U junu 2015. je isporučena rekordna količina vode iz Regionalnog vodovoda od 1.178.046 kubika, što predstavlja za 97 odsto veću isporuku od do sada najveće isporuke vode u junu 2012. kada je isporučeno 598.245 kubika, ili 107 odsto veću isporuku u odnosu na jun 2014. kada je isporučeno 567.884 kubika. Navedeno potvrđuje opravdanost vizije Vlade Crne Gore da poslije nekoliko decenija trajanja dileme da li Crnoj Gori treba regionalni vodovod ili ne - i u vremenima globalne ekonomske krize prioritetno pristupi izgradnji regionalnog vodovodnog sistema, tako što 2007. godine donosi odluku da se intenziviraju aktivnosti i da do 2010. godine ulože oko 80 miliona eura u ovaj, do sada, drugi po vrijednosti i značaju izgrađen infrastrukturni objekat u Crnoj Gori. Rekordna isporuka vode je postignuta zahvaljujući činjenici da je ove godine prvi put postignut poslovni dogovor između Regionalnog vodovoda i svih šest lokalnih vodovoda na Crnogorskom primorju kojima se prvi put istovremeno tokom posljednjih mjeseci isporučuje voda, a tokom juna čak i opštini Herceg Novi. Međutim, drugi značajniji razlog treba tražiti u činjenici da je ova godina karakteristična po veoma malim padavinama, a što je doprinijelo da nestabilnost lokalnih izvora na Crnogorskom primorju dođe do izražaja, dok je izdašnost vodoizvorišta 'Bolje sestre' konstantna i u ovakvim vremenskim uslovima“, naveli su u Regionalnom vodovodu.

Pored navedene činjenice o rekordnoj isporuci vode, Regionalni vodovod, kako navode posljednjih mjeseci bilježi i još jedan, ali neslavan, rekord koji se ogleda u potraživanjima od lokalnih vodovoda, koja na današnji dan iznose preko dva miliona eura.

„Potraživanja iz prethodnog perioda su oko 1,8 miliona eura, dok se oko milion eura odnosi samo na dug budvanskog vodovoda. Da stvar bude apsurdnija, cijele dvije godine DOO Vodovod i kanalizacije Budva odbija inicijativu Regionalnog vodovoda da nesporni dug, shodno potpisanim ugovorima, izmiri u ratama i to dinamikom koju lokalni vodovod predloži. Ovakav predlog je jednoglasno usaglašen i na sjednicama Upravnog odbora Regionalnog vodovoda koji već dvije godine pokušava da riješi ovaj problem zajedno sa menadžmentnom preduzeća uz konstantnu podršku i predsjednika Opštine Budva koji je ulagao napor da se postigne dogovor. Da ova poslovna situacija bude još intrigrantnija, budvanski vodovod 26. januara 2015. kod Agencije za zaštitu konkurencije pokreće postupak da se zaštiti od monopola Regionalnog vodovoda. Postavlja se pitanje zbog čega? Zbog monopola Regionalnog vodovoda koji se ogleda u izdašnosti izvorišta 'Bolje sestre', čak i kada presuše lokalni izvori pa budvanski vodovod 'mora' da kupuje vodu iz Regionalnog vodovoda? Ili zbog visokog kvaliteta vode izvorišta 'Bolje sestre'? Ili zbog cijene koja iznosi 0,29 eura po kubiku, i koja je kao takva nekoliko puta niža od cijene vode budvanskog vodovoda?“, pitaju se u Regionalnom vodovodu.

Prema njihovim riječima ako ima logike u ovoj priči, ako iko treba da bude procesuiran kod Agencije za zaštitu konkurencije to je upravo budvanski vodovod koji zahvaljujući visokim cijenama vode i drugih usluga, ostvaruje ekstraprofit posebno na „preprodaji“ vode koju preuzme iz Regionalnog vodovoda.

„Naime, vodu u vrijednosti duga od milion eura, budvanski vodovod je fakturisao građanima i privrednim subjektima Budve za nekoliko miliona eura više, što se lako može provjeriti na osnovu zvaničnih cijena vode. Ili možda Vodovod u Budvi traži zaštitu od konkurencije od poslovnog partnera koji mu uz ostvarivanje ne malog profita, omogućava i potpuno obavljanje osnovne djelatnosti koja se ogleda u urednom vodosnabdjevanju građana i turista koji zahvaljujući postojanju Regionalnog vodovoda mogu da zaborave turističke sezone prije 2010. godine kada smo turiste dočekivali sa parolama 'IMA VODE'! Navedeni poslovni odnos budvanskog vodovoda prema Regionalnom vodovodu, dovodi u pitanje i likvidnost našeg preduzeća koje uredno servisira kreditne obaveze u iznosu od oko tri miliona eura na godišnjem nivou, odnosno cijelih 70 odsto prihoda JP u 2014. godini. Posljedice ovakvog odnosa budvanskog vodovoda mogu biti pogubne i po državni budžet, jer međunarodni kreditori u slučaju kašnjenja isplate kreditnih rata mogu aktivirati garancije u iznosu od oko 30 miliona eura. Da li je riječ o odgovornoj poslovnoj politici i zaštiti interesa stanovništva Budve i turističkih poslenika, neka svako za sebe zaključi, ali svakako želimo saopštiti da ovakav odnos ne baštini odgovoran odnos prema ovom važnom državnom projektu, bez koga bi uslovi života tokom ljetnjih mjeseci bili nehumani u Budvi, kao i na cijelom Crnogorskom primorju, a o razvoju turizma ne bi mogli ni razgovarati“, upozorili su iz Regionalnog vodovoda.

Oni su upozorili i donosioce odluka u DOO Vodovod i kanalizacija Budva, da će takav odnos prema neizmirivanju duga iz prethodnog perioda tretirati kao odnos „neurednog platiše“.

„Usljed nepoštovanja Ugovora pristupićemo i drugim mjerama koje nam stoje na raspolaganju shodno članu 13. Zakona o regionalnom vodosnabdjevanju. Ipak, izražavamo očekivanje da će donosioci odluka u Budvi svojim aktivnim odnosom prema ovom problemu uticati na lokalni vodovod da odgovorno pristupi realizovanju svojih poslovnih obaveza. Zbog svega navedenog, a ne samo zbog poslovnih interesa Regionalnog vodovoda, već prije svega zbog javnog interesa koji se ogleda u daljem razvoju Budve kao prestižne tirustičke destinacije, i putem javnosti, još jednom, pozivamo na hitno zakazivanje sastanka na kom bi usaglasili korektnu poslovnu politiku, jer Regionalni vodovod osim što obezbjeđuje nedostajuće količine vode za piće budvanskom vodovodu nije osnovano da ga još i dodatno finansira“, navode iz regionalnog vodovda.

Bonus video: