Pupović najbolji kosac u Crnoj Gori

Kosanička "tvrda" planinska trava nije ometala Pupovića da za pet minuta i dvadeset sekundi pokosi parcelu 180 kvadrata i po treći put zaredom osvoji titulu najboljeg kosca
432 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2015. 17:14h

"Oj livado, oj zelena što si rano pokošena", zaorila se pjesma pljevaljskim selom Kosanica iz grla nekolicine učesnika, nakon što je Slaviša Pupović iz Bobova prvi pokosio parcelu od 180 metara kvadratnih na manifestciji "Prva kosa Crne Gore".

Kosanička "tvrda" planinska trava nije ometala Pupovića da za pet minuta i dvadeset sekundi pokosi parcelu 180 kvadrata i po treći put zaredom osvoji titulu najboljeg kosca. Pupović je, pored brzine, tokom takmičenja, demonstrirao i impresivnu tehniku košenja. Njemu je pripala novčana nagrada od 200 eura i pehar.

Drugo mjesto osvojio je Milorad Sladojević iz Mrkonjić grada a treće Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca. Sladojeviću je pripala nagrada od 150 eura, a Kecmanu 100 eura.

U ekipnom takmičenju prvo mjesto pripalo je ekipi iz BiH a među mladim koscima do 15 godina, prvo mjesto osvojio je Pljevaljak Ivan Jelovac.

Na pitanje da li je kvalitet kose presudan za osvajanje prvog mjesta, najbolji kosac Crne Gore kaže, da je svaka kosa dobra, ali da je veoma bitno u čijim se rukama nalazi.

Za tradicionalno košenje, osim fizičke snage, ističe on, potrebnije je umijeće oštrenja i otkivanja kose, pa čak i porodična tradicija.

"Osim svega toga moraš i da voliš kositi travu, da bi ovladao svim tehnikama kosidbe," kazao je pobjednik. Kao i mašinama i koscima je, kaže on potrebno gorivo.

"Najbolja je domaća rakija, a i pivo dobro dođe na ovim vrelim danima".

Takmičenje najboljih kosaca na livadama Kosanice, bogat kulturno-umetnički program, narodno veselje i izložba ručne radinosti i ove godine privukli su veliki broj građana i takmičara iz Crne Gore, Srbije, BiH.

Svaki od 20 kosaca imao je zadatak da pokosi parcelu 20 puta 9 metara, a osim brzine, vrednovan je i kvalitet košenja, širina otkosa i nošnja koju je kosac imao na sebi.

Takčmičenje kosaca odvijalo se pod budnim okom žirija koji je na osnovu propozicija i utvrđenih sistema bodovanja, vrednovao sve elemente kosačke vještine.

Pedesetčetvorogodišnji Sladojević do sada je preko 30 puta osvajao prva mjesta na raznim takmičenjima u kosidbi. Kaže da će na takmičenjima učestvvati sve dok bude osvajao jedno od prva tri mjesta.

"Ukoliko me ne bude među prva tri, to znači da više nisam za rivalstvo i da se trebam da povučem", rekao je Sladojević.

Osim što se takmiči u kosidbi, Sladojević u svojoj radonici kuje i kose, koje su do sada isprobali brojni kosci.

"Svoje prve pare sam zaradio od kosidbe. Trenutno živim od kovanja kosa jer sam ja jedan od rijetkih kovača na širem prostoru. U mojoj porodici svi su bili kosci, tako da sam i ja naslijedio njihove vještine", kazao je Sladojević.

Ova manifestacija, svojevrsna smotra i spoj tradicionalnog i modernog, je po 20. put organizovana u Pljevljima. Prvo takmičenje kosaca održano je u selu Klismerine 28. juna 1996. godine, nekoliko godina kosci su se nadmetali u selu Boljanići, a poslednjih godina u Kosanici.

"Ovo je veoma značajna manifestacija koja čuva tradiciju ovoga kraja. Ona je svojevrna podrška poljoprivrednoj proizvodnji i našim vrijednim domaćinima. Ona je najbolja manifestacija ove vrste u regionu koja nas podsjeća na mukotrpni rad naših domaćina u prošlim vremenima. Dobar kosac mora se odlikovati dobrom snagom i dobrom vještinom. Bez tih osobina nema kud na takmičenje da ide", rekao je predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić.

Osim takmičenja za najboljeg kosca, organizovano je i niz drugih tradicionalnih disciplina, čiji je cilj popularizacija života i rada na selu. Među disciplinama su, trka veterana, bacanje kamena sa ramena, skok udalj, nadvlačenje konopca.

U bacanju kamena s ramena najboji je bio Radovan Zeković iz Boana, koji je kamen težak devet kilograma, bacio 15 metara i 70 centimetra.

U trci veterana na sto metara pobijedio je šesdesetosmogodišnji Vučko Kljajević a u skoku u dalj, Radovan Grozdanić iz Danilovgrada koji je skočio s mjesta 3,23 metra.

U prevlačenju konopcem, najbolja je bila ekipa Prve kose Crne Gore. Pobjednicima u ovom disciplinama pripala je nagrada u iznosu od 50 eura.

U kulturno umjetničkom programu nastupio je KUD Volođa, i Kud Piva koji su izveli igre iz Crne Gore i Srbije, a svoje ručne radove izložila je i NVO Šarenica.

Organizator manifestacije "Prva kosa Crne Gore" je istoimena nevladina organizacija, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Opštine Pljevlja i sponzora.

Galerija

Bonus video: