Otvorena manifestacija "Udahni Kolašin"

Degustacija specijaliteta nacionalne kuhinje, izložba suvenira i domaće radinosti, takmičenje u pravljenju kačamaka u kojem je pobijedila i ove godine Nada Vukićević, naročito su bili interesantni stranim turistima
356 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2015. 19:36h

Manifestacija “Udahni Kolašin” počela je "Pazarnim danom", čiji je prvi dio održan na Biogradskom jezeru. Za organizaciju prvog, od ukupno tri pazarna dana, koliko će ih biti održano tokom ljeta, bili su zaduženi lokalna Turistička organizacija, Društvo prijatelja Kolašina i Centar za kulturu.

Nekoliko stotina posjetilaca imali su priliku da uživaju u bogatom programu KUD-a “Mijat Mašković”, nastupu djece iz vrtića “Sestre Radović”, kao i u interesantnim pričama naratora o Biogradskom jezeru.

Degustacija specijaliteta nacionalne kuhinje, izložba suvenira i domaće radinosti, takmičenje u pravljenju kačamaka u kojem je pobijedila i ove godine Nada Vukićević, naročito su bili interesantni stranim turistima.

Na štandovima je bilo izloženo na stotine poljoprivrednih proizvoda, domaćih sokova, skulptura, predmeta od vune i drveta, među kojima i neka prava umjetničkih djela. Izlagači iz Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polja rado su sa posjetiocima dijelili svoje recepte, ali i tehniku izrade različitih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Među izloženim proizvodima ovog puta bili je i jaja prepelice, koje je iz svog domaćinstva donijela Bjelopoljka Danijela Drljević.

“Od nedavno uzgajamo prepelice, a za kupovinu jaja mnogi su zainteresovani. Cijena je od 0,15 do 0,25 eura, što i nije previše, ukoliko se zna koliko vitamina sadrže. Pored prepeličijih jaja na mom štandu su i domaća peciva i mlječni proizvodi", objasnila je Drljević.

Njene sugrađanke iz NVO "Nit" zaokupile su pažnju mnogih unikatnim odjevnim tkanim predmetima od vune. Prihvatljive cijene i kvalitetni, zanimljivo dizajnirani komadi garderobe, omogućili su im i nekoliko kupaca.

Mojkovačka porodica Rakočević na izložbi domaće radinosti predstavila je umjetnička djela od javorovog drveta, ali i sirupe, slatka, likere od voća.

"Za duborez u javorovom drvetu zadužen sam ja, dok je ostalo djelo ruku moje supruge Zorice. Radim u duborezu vjerske, kao i motive iz stare Crne Gore. Cijene su od 80 do 1.500 eura i zadovoljan sam brojem zainteresovanih za kupovinu. Pravim i gusle. Strani turisti mnogo više cijene ono što radim. Sve su ovo unikatno, rukom rađeni duborezi, za čiju izradu mi treba od šest do 15 dana, a radnim i po 10 sati dnevno", kaže Veselin Rakočević.

Suvenire i posuđe od dreveta izlagali su i Kolašinci Desimir Bulatović i Rajko Šćepanović, dok je Milijanka Puletić ponovo oduševila svojim originalnim sirevima od kravljeg i kozjeg mlijeka sa ljekovitim biljem. Među izlagačima je bila i Divna Janković, poznata po pravljenju medenjaka i zanimljivih modnih detalja.

"Pazarni dan" je upotpunila prezentacija Art of Living programa, koji promovišu zdrave stilove života, jogu i antistres program.

Manifestaciju "Udahni Kolašin" otvorila je gradonačelnica Kolašina Željka Vuksanovic i predsjednik Upravnog odbora , generalnog pokrovitelja manifestacije Društva prijatelja Kolašina Mile Lazarević.

Nakon zanimljivog dana na Biogradskom jezeru Kolašinci i turisti večeras će moći da uživaju u koncertu Bjelopoljskih tamburaša u Sibirskoj ulici.

Na Biogradskom jezeru sjutra će početi Kajkaški kup, a na Ski centru Kolašin 1450 biće predstvaljena ljetnja turistička ponuda.

Galerija

Bonus video: