LP: Rješenje za azil čeka 1.645 crnogorskih građana

Kako je saopšteno iz LP, predsjednik te stranke Andrija Popović kazao je da rješavanju tog problema treba ozbiljno pristupe sve društvene grupe, jer to nije stvar pojedinaca već nešto što se negativno odražava na ukupni razvoj Crne Gore
0 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 04.07.2015. 10:55h

Građani, odlaskom u Evropu i traženjem azila, dovode svoju djecu u rizičan položaj, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu i saopšteno da 1.645 crnogorskih građana trenutno čeka rješenje za azil.

U Bijelom Polju je danas održan okrugli sto Liberalne partije (LP) „Uzroci i posljedice iseljavanja stanovništva sjevernog dijela Crne Gore“, koji je okupio predstavnike političkih partija, civilnog sektora, državnih organa, međunarodnih organizacija, stručnih udruženja, medija i zainteresovane javnosti.

Kako je saopšteno iz LP, predsjednik te stranke Andrija Popović kazao je da rješavanju tog problema treba ozbiljno pristupe sve društvene grupe, jer to nije stvar pojedinaca već nešto što se negativno odražava na ukupni razvoj Crne Gore.

„Prijeko su nam potrebne intezivnije mjere ekonomske i razvojne politike u narednom periodu, radi dostizanja ravnomjernijeg socioekonomskog razvoja, potrebno je podizanje stepena konkurentnosti ove regije kao i jačanje ljudskih resursa i zapošljavanje“, rekao je Popović.

On je dodao da neće biti napretka sve dok mladima i društvu, umjesto tajkuna, uzor ne postanu crnogorski farmeri i zemljoradnici koji dobro žive od svoga rada.

Da takav način migracija nije rješenje kazala je i Dušica Nikolić, predstavnica IOM – Međunarodne organizacije za migracije.

„Tokom aprila je 330 crnogorskih građana zatražilo azil u zemljama Evropske unije, a njih 1.645 trenutno čeka rješenje za azil“, rekla je ona.

Podsjećajući da do sada nijedan građanin nije ostvario pravo na azil, poručila je da odlaskom u Evropu i traženjem azila samo svoju djecu dovode u rizičan položaj, a ne postoji nikakva šansa da dobiju azil.

Predsjednik LP u Bijelom Polju kazao je da se moraju stvoriti uslovi koji će opredijeliti mlade da ostaju u svojim gradovima, a ne da migriraju, i da to znači mogućnost da valorizuju svoje znanje i stručne sposobnosti i stvaraju porodicu.

„Učesnici okruglog stola usvojili su odluku da će u narednom periodu usvojiti zajedničke Zaključke skupa koje će uputiti svim relevantnim institucijama i organizacijama kao poziv na zajedničko djelovanje na identifikovanju uzroka i posljedica neravnomjernog regionalnog razvoja i rješavanja problema ekonomski nerazvijenog i nevalorizovanog područija sjevera“, kaže se u saopštenju LP.

Bonus video: