Ko će na megdan Rifatu Fejziću?

Novi Ustav IZ usvojen je u aprilu i skrojen je po mjeri aktuelnog reisa Rifata Fejzića i njegovog reizbora na tu funkciju
108 pregleda 36 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.07.2015. 08:08h

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori donio je juče odluku o raspisivanju izbora reisa.

"Realizaciju ove odluke izvršiće nadležni organi IZ. Izbor reisa u Crnoj Gori izvršiće se u skladu sa Ustavom i Pravilnikom IZ. Organi i Udruženje Ilmije IZ mogu podnijeti predlog o izboru reisa najkasnije do prvog avgusta 2015. godine”, piše u odluci ovjavljenoj na sajtu Mešihata IZ.

Novi Ustav IZ usvojen je u aprilu i skrojen je po mjeri aktuelnog reisa Rifata Fejzića i njegovog reizbora na tu funkciju.

Tim dokumentom su, kako su „Vijesti“ ranije pisale, predviđeni potpuno novi uslovi za izbor najvišeg poglavara IZCG. Između ostalog, i da kandidat za reisa ne može biti mlađi od 40, ali ni stariji od 60 godina. U Ustavu piše i da kandidat mora da ima bar 10 godina iskustva.

Oba uslova Fejzić nije ispunjavao kada je 2003. godine imenovan za reisa. On je tada imao nepunih 29 godina i nepune četiri radnog iskustva.

"Za reisa može biti biran istaknuti alim, koji posjeduje srednje i visoko islamsko obrazovanje, koji je obavljao dužnosti u IZ najmanje deset godina, od čega najmanje pet godina sa visokom stručnom spremom i koji je poznavanjem islamskog učenja i ponašanjem stekao opšti ugled i povjerenje pripadnika IZ“, piše u novom Ustavu IZCG.

Fejzić “Vijestima“ nikada nije odgovorio da li je Ustav IZCG izmijenjen kako bi on bio reizabran, da li još neko ispunjava propisane uslove, niti da li će se držati svojih riječi izgovorenih 2011. u emisiji “Načisto“, na TV „Vijesti“, kada je obećao da se više neće kandidovati za najvišeg vjerskog poglavara IZCG.

Bonus video: