Radnici Centra za kulturu Kolašin: Novca ima za sportiste, ne i za akontacije

"Ovo je još jedan način ponižavanja radnika i pokazivanja samovolje ove vlasti. Takođe i "dolivanja ulja na vatru". Duguju nam 17 plata, zadnju smo primili u decembru prošle godine", rekli su u štrajkačkom odboru
9 komentar(a)
Centar za kulturu Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Centar za kulturu Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.07.2015. 16:35h

Štrajkači odbor zaposlenih u Centru za kulturu kritikovao je što je sa žiro računa te ustanove prebačeno 2.000 eura Sportskom savezu za odlazak sportista na MOSI igre.

Oni su, kako tvrde, nekoliko puta do sada od direktora Centra Branislava Jeknića i predsjednice Opštine Željke Vuksanović, znajući da na računi ima novca i da račun te ustanove nije blokiran, tražili akontacije od po 100 eura. Rečeno im je, kako navode, da je isplata akontacija nezakonita.

"Ovo je još jedan način ponižavanja radnika i pokazivanja samovolje ove vlasti. Takođe i "dolivanja ulja na vatru". Duguju nam 17 plata, zadnju smo primili u decembru prošle godine. Upozorili smo da su neke od porodica štrajkača gladne i tražili bar po 100 eura akontacije. Nemamo ništa protiv odlaska sportista na MOSI igre i, da samo primili platate, i mi bismo pomogli. Ovako, smtramo neprimjerenim izdvajanje novca sa našeg računa u te svrhe", rekli su u štrajkačkom odboru.

Novac je na račun Centra prebačen krajem prošle godine, a obezbijeđen od ušteda u ministarstvima za informaciono društvo i telekomunikaciju i unutrašnjih poslova. Iz štrajkačkog odbora kažu da je, prema nekim informacijama, na računo ustanove bilo oko 40.000 eura, od čeka je 13.700 isplaćeno za po jednu zaradu zaposlenima.

"Bilo je novca i za drugu platu. Međutim, kako su nam objasnili te pare je trebalo da posluže za hitne slučajeve, to jest gorivo u slučaju požara ili neke druge nepogode, kao i za održavanje saobraćajnica. Imali smo razumijevanja, ali zaista je previše i drsko taj novac koristiti za MOSI igre, a kod činjenice da smo u krajnje teškoj situaciji. Predsjednica kaže da uvodi Opštinu u legalne tokove, a da li je legalno novac sa računa Centra za kulturu koristiti za održavanje puteva", ističu iz štrajkačkog odbora.

Kako tvrde štrajkači, u međuvremenu je novac sa računa Centra trošen za potrebe Opštine, pa je sada, prem informacijama koje imaju, nakon uplate Sportskom savezu preostalo svega 6. 000 eura. U skladu sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama, najavljuju, tražiće podatke o trošenju novca, kao i o preostalom iznosu.

Kažu da su ponovo poslali zahtjev za akontaciju i da čekaju odgovor Jeknića. U štrajkačkom odboru kažu da su očekivali da se direktor suprostavi zahtjevu Vuksanović i odbije da prebaci novac, kao i da ima više sluha za situaciju u kojoj se nalaze.

"Pitamo se da li imamo direktora ili je ova ustanova bez direktora. On jedini ima deponovan potpis za korištenje računa i on je odgovoran. Rekao nam je "ako mi narede da novac prebacim, ja to moram učiniti"", kažu štrajkači.

Jeknić je potvrdio za "Vijesti" da je "Sportskom savezu transferisan dio sredstava u iznosu od 2.000 eura za odlazak na MOSI igre".

Kako je kazao, "žalosno je da se Kolašin našao u situaciji, blokiranog računa, višemilionskih dugova i štrajka radnika kojima je ugrožena egzistencija. Direktor Centra podsjeća da se radnicima duguje ukupno 250.000 eura za 17 ličnih dohodaka .

"Uz puno razumijevanje radnika zbog teške situacije u kojoj se nalaze, jer i ja sa njima dijelim istu sudbinu, smatram da sport i kultura Kolašina, koji su decenijima bili ponos ovoga grada ni u kom slučaju ne smiju biti taoci teške situacije u kojoj se nalazi Opština, a koja je osnivač i finansijer kolašinskog sporta i kulture. Apelujem na sve koji mogu da pomognu da se prevaziđe teška situacija u kojoj je se čitava jedna lokalna zajednica nalazi", kazao je direktor Centra za kulturu.

Bonus video: