Kolašinci dobili "čuvara prirode"

Karišikovo djelo privukla je pažnju turista i Kolašinaca koji do sada nijesu bili u prilici da vide tu čudnu skulpturu, visoku 4, 5 metra
347 pregleda 6 komentar(a)
Drekavac, Čuvar prirode, Foto: Dragana Šćepanović
Drekavac, Čuvar prirode, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.07.2015. 15:37h

Skulptura, koju je od suvog korijenja i granja, skupljenog na obalama Tare, napravio Mladen Karišik, dobila je mjesto u centru Kolašina, ispred kafića “Balkan”.

Karišikovo djelo, koje treba da posluži kao upozorenje onima koji nezakonito sijeku šume i uništavaju prirodu, a koje je nazvao "Drekavac" ili "Čuvar prirode", već je privukla pažnju turista i Kolašinaca koji do sada nijesu bili u prilici da vide tu čudnu skulpturu, visoku 4, 5 metra.

"Drekavac je, inače, mitsko biće kojim se plaše djeca, a ovaj moj treba da uplaši šumokradice i skrene pažnju nadležnima da bolje čuvaju šume. Skulptura sam, uz pomoć nekolicine drugova, a prije svih Ivana i Miloša, pravio tri, četiri dana. Od suvog je granja različitih vrsta drveta, dakle "100 odsto naša". Granje sam skupljao pored Tare, pa sam na taj način malo i očistio oko 1,5 km obale", kazao je Karišik za "Vijesti" u maju kada je privodio kraju radove na svom umjetničkom djelu.

Karišik je automehaničar, ali bez posla. Dok se ne zaposli, kazao je, trudiće se da na kreativan način troši slobodno vrijeme. Cilj mu je, prije svega, kako tvrdi, da kroz ono što radi prenese svoje stavove, ali i ktitike na račun kolašinske svakodnevice.

Bonus video: