Vježba vatrogasaca sa primorja: Spriječili eksploziju i spasili putnike

216 pregleda 0 komentar(a)
vatrogasci, Tivat, vježba, Foto: Siniša Luković
vatrogasci, Tivat, vježba, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.07.2015. 11:58h

Združena taktička vježba „Saobraćajni udes“ u kojoj su učestvovali pripadnici Službi zaštite opština Kotor, Tivat i Budva, te medicinsko osoblje iz Tivta i Kotora, održana je sinoć u kotorskoj industruijskoj zoni.

Prema scenariju, došlo je do udesa dva putnička automobila sa kamionom- cisternom za prevoz goriva, pri čemu su se automobili zapalili.

Za manje od pet minuta ekipa od ukupno 25 spasilaca – vatrogasavca iz Kotora, Tivta i Budve sa pet specijalnih protivpožarnih vozla, ugasila je vatru i spriječila eksploziju goriva u cisterni koja je „okružena“ specijalnim protivpožarnim pjenilom, kako se vatra ne bi prenijela na nju.

Dok je dio ekipe sanirao požar i spriječio eksploziju goriva, dotle su ostali spasioci uz korićenje specijalnog hidrauličnog alata za razvaljivanje i sječenje metala, iz havarisanih automobila izvukli povrijeđene i predali ih medicinskim ekipama tivatskog, odnosno kotorskog Doma zdravlja.

Za sve to vrijeme, komunikacija između spasilačkih ekipa obavljala se preko novog digitalnog radio-komunikacionog TETRA sistema. Načelnici opštinksih Službi zaštite Kotora Maksim Mandić, Budve Zdravko Šljukić i Tivta Drago Kordić, iskazali su zadovoljstvom ishodom vježbe i pokazanom izuzetnom obučenošću pripadnika tih službi.

„Svi su zadatke uradili maksimalno dobro, sve je urađeno kako struka nalaže, a vježba je izvedena pred turističku i požarnu sezonu, kako bi se poslala poruka o potrebi poštovanja zakona i opreznosti u saobraćaju tokom ljetnjih gužvi. Ne žurimo na drumu, strpimo se, čuvajmo i svoj i živote drugih", poručio je Maksim Mandić, dok su njegove kolege iz Budve i Tivta Šljukić i Kordić podvukli da vatrogasci i spasioci iz tri grada imaju odličnu saradnju i da se niko ne obazire na teritorijalne, opštinske granice, već da u svakoj nevolji jedni drugima nesebično priskaču u pomoć.

Bonus video: