PzNCG: Milačiću prilikom hapšenja ugrožena prava i slobode

58 pregleda 2 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Čitalac Vijesti
Marko Milačić, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 03.07.2015. 09:39h

Pokret za neutralnost Crne Gore pozdravlja zaključak Savjeta za građansku kontrolu rada policije, u kome je u potpunosti uvažena pritužba izvršnog direktora Pokreta Marka Milačića, da su mu prilikom hapšenja na rođendan NATO saveza, 4. aprila, bila ugrožena ljudska prava i slobode.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije uputio je Upravi policije dopis ističući sljedeća pitanja: zašto je bilo važno, i neophodno, da policijski službenici budu na adresama stanovanja pojedinih aktivista ove NVO; zašto je bilo neophodno njihovo legitimisanje posebno sto je većina aktivista javno poznata postupajućim policijskim službenicima i što organizatori događaja, kojim se podržava članstvo zemlje u NATO, nisu imali primjedbi da im je bilo ko ometao ili pokušao ometati javni skup; kao i da li se privođenjem aktivista ove NVO u službene prostorije policije uticalo na njihovo pravo da slobodno i bez ometanja učestvuju na ovom javnom skupu čime im je moglo biti uskraćeno pravo na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju PzNCG.

Napominje se da je Savjet u obraćanju direktoru policije podsjetio na slučaj bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i urednika i fotoreportera ND “Vijesti” kada je policija objasnila da policajac nije legitimisao gradonačelnika Mugošu, a ostale jeste, jer mu je ovaj bio javno poznat.

"Javnost podsjećamo da su na dan obilježavanja osnivanja NATO-a, policijski službenici prišli i navodno željeli da utvrde identitet Milačića, iako im je identitet – iz ranijih slučajeva - bio poznat, kada je Milačić odbio da prihvati provokaciju i legitimiše se, nakon čega su službenici policije primjenili silu, i tom prilikom mu nanijeli povredu šake. Savjet je odlučio da u potpunosti uvaži pritužbu Milačića jer je Uprava policije pokazala krajnje pasivan odnos prema ovom slučaju. Savjet nije imao priliku niti elemenata da utvrdi drugačije činjenično stanje i ocijenio je da bi se dalje produžavanja rada na predmetu i dalje insistiranje na dobijanje odgovora od Uprave policije negativno odrazilo na njegovu efikasnost i ukupan društveni kredibilitet", dodaje se.

Pokret za neutralnost Crne Gore je saglasan sa Savjetom i u ocjeni da je ograničavanje slobode i prava vrlo osjetljivo pitanje u demokratskim društvima "posebno kada postoji sumnja da je reakcija policije možda uslovljena izražavanjem stavova koji su politički suprostavljeni stavovima vlasti".

Bonus video: