Gvozdenović: Vlada usvojila Zakon o zaštiti životne sredine

„Ključne poruke tog Zakona su da predstavlja opšti, krovni propis zaštite životne sredine i da se životna sredina posmatra integralno na način kojim se štite svi segmenti životne sredine, ali i obezbjeđuje održivi razvoj“, objasnio je resorni ministar Gvozdenović
59 pregleda 3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Gov.me
Branimir Gvozdenović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.07.2015. 14:06h

Crnogorska Vlada usvojila je danas Zakon o zaštiti životne sredine koji je glavni propis u toj oblasti i njime se štiti životna sredina obezbjeđuje održivi razvoj, saopštio je resorni ministar Branimir Gvozdenović.

On je kazao da je sličan Zakon donijet prije osam godina

„U međuvremenu, u okviru evropskih integracija, dešavaju se razne promjene i ažuriraju određene deklaracije i to je bio jedan od osnovnih motiva za pristupanje izradi novog Zakona“, rekao je Gvozdenović nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, bilo je potrebno usaglasiti Zakon i održati javnu raspravu da bi se došlo do dobrog dokumenta koji, kako je naveo, oslikava jasan put evropskih integracija.

„Ključne poruke tog Zakona su da predstavlja opšti, krovni propis zaštite životne sredine i da se životna sredina posmatra integralno na način kojim se štite svi segmenti životne sredine, ali i obezbjeđuje održivi razvoj“, objasnio je Gvozdenović.

Zakonom se, kako je kazao, daje osnov za donošenje drugih akata kojim se nacionalno zakonodavstvo usklađuje sa evropskim i definiše status Eko fonda i predlaže rok za njegovo osnivanje.

„To je jako važna stvar, jer želimo preko Eko fonda da imamo finansijski mehanizam za brzu i efikasnu realizaciju održivosti ukupnog sistema i stvaranje uslova da država ostvaruje jasan progres vezan za ekološki aspekt“, rekao je Gvozdenović.

On je pojasnio da su Zakonom otklonjeni određeni nedostaci, odnosno da se pojašnjavaju neka rješenja koja su bila u prethodnom Zakonu, donesenom 2008. godine.

Prema njegovim riječima, Zakon je dodatno usaglašen sa legislativom Evropske unije i njime je dat osnov za donošenje strateških dokumenata.

Gvozdenović je rekao da je dio njih donešen, poput Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem.

Zakonom je, kako je naveo, definisana i zaštita segmenata životne sredine - zemljišta, voda, vazduha, mora i obalnog područja, prirode, šuma i zaštita od buke u životnoj sredini.

Definisani su i, kako je dodao, uticaji i opterećenje u životnoj sredini - zaštita od štetnog uticaja hemikalija, upravljanje otpadom, zaštita od uticaja kinetički modifikovanih organizama, od jonizujućeg zračenja i negativnog uticaja klimatskih promjena.

Gvozdenović je kazao da su Zakonom utvrđene posebne mjere zaštite životne sredine, unapređenje sprovođenja monitoringa na način da Agencija odrađuje jednu ili više referentnih laboratorija koje su potrebne za određene elemente analiza.

Uređeno je, naveo je on, i pitanje informisanja javnosti, učešće zainteresovane javnosti i pristup pravosuđu po pitanju zaštite životne sredine.

„Katastar zagađivača biće centralizovan što smatram jako važnim pitanjem koje mora biti centralizovano, jer do sada nismo bili zadovoljni rezultatima koji su bili ranije definisani“, poručio je Gvozdenović.

On je ukazao da je tekst Zakon poboljšan na način koji će biti jasniji i primjenjiviji u praksi.

„Siguran sam da se radi o dobrom rješenju i da smo spremni da to ozbiljno zakonsko rješenje implementiramo postupno u praksu“, zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: