Sjutra u Podgorici dan bez plastičnih kesa

U prosjeku plastična kesa se koristi 25 minuta, potrebno joj je od 100 – 500 godina da se raspadne (u zavisnosti od tipa plastike)
3 komentar(a)
plastične kese, Foto: Screenshot (YouTube)
plastične kese, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.07.2015. 13:24h

Zero Waste Montenegro obilježiće sjutra Međunarodni dan bez plastičnih kesa, na Trgu Republike sa početkom u 11 sati.

"Akcijom imamo za cilj jačanje svijesti o važnosti smanjenja korišćenja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu koje imaju višestruke negativne uticaje na životnu sredinu. Tim povodom, Plastični monstrum, obučen u plastični otpad, će zajedno sa volonterima i članovima Zero waste Montenegro dijeliti informativne materijale i provjeravati znanje naših sugrađana vezano za upotrebu plastičnih kesa", navodi se u saopštenju.

Plastične kese, kako su kazali iz iz Zero Waste Montenegro, imaju destruktivan uticaj na morske ekosisteme i čine zajedno sa ostalim plastičnim otpadom oko 80% otpada u morima.

"U prosjeku plastična kesa se koristi 25 minuta, potrebno joj je od 100 – 500 godina da se raspadne (u zavisnosti od tipa plastike). U roku od jedne minute u svijetu se iskoristi oko 1 milion plastičnih kesa. Mnoge zemlje širom svijeta su uvele regulative kojima se organičava upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. Sa druge strane, promoviše se upotreba kesa i cegera koje se mogu koristiti višestruko", navodi se u saopštenju.

Iz te organizacije su zainteresovane za učešće u akciji pozvali da se jave na azra.vukovic@greenhome.co.me ili na zerowaste@montenegro-eco.com.

Platformu Zero Waste Montenegro osnovale su NVO Green Home i Montenegro Eco Adventures. Od nedavno je punopravni član mreže Zero Waste Europe i radiće na jačanju svijesti o neophodnosti smanjenja ukupne količine otpada koju svaki pojedinac proizvede.

Bonus video: