Saobraćaj i dalje u prekidu zbog odrona, gužve na prelazu "Jabuka"

Čitaoci "Vijesti" koji su na tom graničnom prelazu javljaju da se čeka i do sat i po vremena
179 pregleda 0 komentar(a)
granični prelaz, Jabuka, Foto: Čitalac reporter
granični prelaz, Jabuka, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 02.07.2015. 16:34h

Saobraćaj na magistralnom putu Mojkovac – Ribarevina je u prekidu, zbog odrona u mjestu Slijepač most, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG), a kako "Vijesti" saznaju na graničnom prelazu "Jabuka" stvorile su se kolone.

Put je u prekidu od kjuče, a iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG) preporučili su putnicima da koriste alternativne puteve Mojkovac - Đurđevića Tara i granični prelaz Jabuka, na kojem je danas bila velika gužva.

Čitaoci “Vijesti” javljali su tokom dana da su i do sat i po vremena čekali na malom i neopremljenom prelazu. Još nema informacija kada će biti pušten saobraćaj na magistralnom putu.

Uprkos kolonama od nekoliko stotina metara, iz pljevaljske policije “Vijestima” je saopšteno da se čeka najviše pola sata.

Putnici, međutim, tvrde da su čekali i do sat duže, uz bar pola sata zadržavanja na srpskom graničnom prelazu, udaljenom oko 500 metara.

Gužve su dodatno stvarali kamioni, jer na crnogorskoj granici nema treće trake.

Do odrona u Slijepač mostu došlo je nakon što se dio brda, pored kojeg se gradi treća saobraćajna traka, sručio na magistralnu i zatprao je. Radove na putu u dužini od 2,2 kilometra prije oko mjesec započela je kompanija “Bemax”, a projekat je vrijedan 2,2 miliona.

Zbog opasnosti od većeg odrona, danas je urađen dio potpornog zida, što još nije dovoljno za osposobljavanje makar jedne saobraćajne trake.

Danas oko 13 sati radnici sa mehanizacijom su pokušavali da priđu vrhu odrona, kako bi napravili dio kosine, kojom bi spriječili dalje osipanje zemlje i stijena i omogućilo kretanje vozila jednom trakom.

Iz Direkcije za saobraćaj ranije je saopšteno da je zbog geološkog sastava terena teško reći kada će put biti uspostavljen saobraćaj.

Vozač Miroslav Mandić iz Kruševca kazao je da je ogorčen što mora preko Pljevalja i Žabljaka za Podgoricu.

“Nadao sam se da ima neka prečica“.

Vozač autobusa Igor Sekulić kazao je da od Bijelog Polja prevozi putnike do Slijepač mosta, gdje ih preuzima kolega i vozi dalje za Podgoricu.

Uprkos odronu, na magistrali od Žabljaka ka Nikšiću nijesu danas bile primjetne veće gužve nego ranijih dana. Izvor „Vijesti“ iz Đurđevića Tare tvrdi da se značajan broj vozila, nakon prelaska mosta, usmjerava prema Mojkovcu, ali da većina odlazi prema Žabljaku.

AMSCG je ranije preporučio korišćenje alternativnih puteva Mojkovac - Đurđevića Tara i granični prelaz Jabuku. U Crnoj Gori su povoljni uslovi za vožnju, a AMSCG savjetuje da se izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana. Od danas do 1. septembra, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 7.5 tona, svakog dana od 17 do 22 sata, na putevima Bioče – Kolašin – Mojkovac – Podgorica – Sotinići – Petrovac, kao i Bioče – Kolašin – Mojkovac – Podgorica – Sotinići – Petrovac. Saobraćaj za tu kategoriju vozila zabranjen je i na putevima Debeli brijeg – Herceg Novi – Kotor – Budva – Bar – Sukobin i Podgorica – Cetinje – Budva. Na magistralnom putu M-2, dionica Podgorica-Kolašin, u mjestu Bioče, režim saobraćaja promijenjen je sa dvosmjernog na jednosmjerni, do završetka izgradnje pristupnog puta A4, za potebe izgradnje autoputa. U tunelu Budoš na magistralnom putu M-18 Podgorica - Nikšić, režim saobraćaja je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni, zbog rekonstrukcije rasvjete. Na magistralnom putu Mojkovac-Ribarevina u mjestu Slijepač most saobraća se, zbog radova, jednom trakom naizmjenično uz semaforsku signalizaciju. Na magistralnom putu M2 Ribarevina-Berane, zbog završetka rekontrukcije tunela Tifran, režim saobraćaja je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Na regionalnom putu Mojkovac-Đurđevića Tara, u mjestu Dobrilovina, zbog klizišta se saobraća jednom trakom naizmjenično. Na magistralnom putu Rožaje-Špiljani, zbog sanacije klizišta lokaliteta Bać, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni. Na dionici puta Rijeka Marsenica-Šekular saobraćaj je za sve kategorije motornih vozila obustavljen, a prema Šekularu će se saobraćati putem preko Lipovica. Režim saobraćaja na regionalnom putu kroz Virpazar promijenjen je, zbog rekonstrukcije mosta u tom mjestu, a odobreno je i postavljanje privremene saobraćajne signalizacije. Na magistralnom putu M-2, dionica Petrovac-Virpazar biće postavljen montažni most za pješake, a vozila do sedam tona mogu koristiti alternativni put kroz naselja Boljevići, Limljani, Gluhi do, i Novo naselje. Tetretna vozila, mase preko sedam tona mogu koristiti alternativni put Bar-Ostros-Ulcinj-Virpazar.

Na graničnom prelazu Ranče formiraju se velike gužve

Nakon prekida saobraćaja na Jadranskoj magistrali kod Slijepač mosta i preusmjeravanja saobraćaja preko od granice sa Srbijom, preko Pljevalja i Žabljaka, na magistrali prema Risnu nijesu primijetne veće gužve u odnosu na prethodne dane.

Kako javlja čitalac reporter, na graničnom prelazu Ranče formiraju se velike gužve i duga čekanja što se na magistrali prema Boki ne primjećuje. Izvor „Vijesti“ iz Đurđevića Tare kaže da se značajan broj vozila, nakon prelaska mosta usmjerava prema Mojkovcu ali većina odlazi prema Žabljaku.

Bonus video: