Lažni lijek traže i u Crnoj Gori

I iz “Montefarma” su odgovorili “Vijestima” da spornih serija nije bilo u apotekama te zdravstvene ustanove
2 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.07.2015. 05:33h

Zdravstvena-sanitarna inspekcija, u saradnji sa Agencijom za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), ispitaće da li na tržištu ima falsifikovanog lijeka somatropina.

To su “Vijestima” prije dva dana saopštili iz CALIMS-a, nakon što se lažnjak lijeka “norditropin simplexx”, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i zamjena je za hormon rasta kod odraslih, pojavio u BiH i Hrvatskoj.

Iz CALIMS-a su istakli da su ih o tome obavijestile nadležne agencije za ljekove iz tih država.

Pojasnili su da je falsifikovana serija lijeka na rumunskom jeziku. Riječ je o serijama SC11255 i CL70711, sa rokom upotrebe do novembra 2016. i avgusta 2017. godine.

U CALIMS-u tvrde da navedene serije proizvođač lijeka, “Novo Nordisk” iz Danske, nikada nije proizveo i stavio u promet putem legalnog toka distribucije.

“Za njega nije izdata dozvola za uvoz, pa se lijek ne bi trebalo nalaziti u prometu u Crnoj Gori”, saopštili su.

I iz “Montefarma” su odgovorili “Vijestima” da spornih serija nije bilo u apotekama te zdravstvene ustanove.

U CALIMS-u tvrde da je kod nas registrovan lijek “norditropin nordilet”, rastvor za injekciju, proizvođača “Novo Nordiska”, za koji nije ustanovljeno prisustvo falsifikata.

Mediji u regionu krajem prošle sedmice su objavili da su nadležni pozvali sve farmaceutske veleprodaje, apoteke i pacijente da se pojavio nelegalni lijek somatropin. Hrvatska Agencija za ljekove i medicinske proizvode dodatno je upozorila sve pacijente da obrate pažnju prilikom nabavke ljekova za liječenje onkoloških ili drugih teških bolesti, koji pripadaju grupi ljekova koji su najpodložniji falsifikovanju i apelovala da ljekove nabavljaju od nadležnih, ovlašćenih ustanova.

Bonus video: