Zatvaranje kampova Konik jedan je od prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja

Ministarka Zorica Kovačević sastala se sa sa zamjenikom šefa misije OEBS-a Dan Redfordom, predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafom Server Čajlanom i predstavnicom Delegacije EU Don Edi Berd povodom Regionalne inicijative u Skoplju o trajnim rješenjima za raseljene sa Kosova
0 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Gov.me
Zorica Kovačević, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.07.2015. 15:52h

Zatvaranje kampova Konik, kroz stambene projekte i dobrovoljni povratak, jedan je od prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako je saopšteno, predstavnici OEBS-a, UNHCR-a i Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici pohvalili su napore koje Crna Gora ulaže u rješavanju pitanja raseljenih.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministarka Zorica Kovačević sastala se sa sa zamjenikom šefa misije OEBS-a Dan Redfordom, predstavnikom UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafom Server Čajlanom i predstavnicom Delegacije EU Don Edi Berd povodom Regionalne inicijative u Skoplju o trajnim rješenjima za raseljene sa Kosova.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u Skoplju 27. i 28. novembra prošle godine održana Regionalna ministarska koferencija na temu „Trajna rješenja za raseljena lica sa Kosova“, tokom koje je iskazana posvećenost učesnika regionalnoj saradnji u pružanju pomoći raseljenim sa Kosova, da bi se obezbijedila trajna rješenja, uključujući opcije dobrovoljnog povratka i integracije u mjestu raseljenja.

„Na konferenciji je dogovoreno da se organizuju tehničke grupe, koje će činiti predstavnici svih zemalja učesnica konferencije i koje će se sastajati kako bi dogovarali dalje aktivnosti u procesu dobrovoljnog povratka“, kaže se u saopštenju.

Tokom današnjeg sastanka sagovornici su razgovarali o konceptu koordinacije i planiranja, kao i o usaglašavanju daljih koraka i davanja savjeta institucijama u vezi sa ovom regionalnom inicijativom.

Dogovoreno je da se sljedeći sastanak tehničkih grupa održi u Prištini, uz učešće OEBS-a i UNHCR-a, a uz pomoć nadležnih nacionalnih ministarstava.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja – Uprava za zbrinjavanje izbjeglica radi na dugoročnim riješenjima za interno raseljena lica kroz lokalnu integraciju (stambene projekte) i ostalim pristupima prava, kao i dobrovoljni povratak sa održivim riješenjima, shodno Akcionom planu za implementaciju Strategije za trajna rješenja pitanja koja se tiču raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na područje Konika“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, jedan od prioriteta za naredni period je zatvaranje Konik kampova kroz stambene projekte i dobrovoljni povratak.

„Predstavnici OEBS-a, UNHCR-a i delegacije EU su pohvalili napore koje Crna Gora ulaže u rješavanju ovog pitanja o ocijenili angažovanje Vlade Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja najvećom ocjenom“, zakljulčuje se u saopštenju.

Bonus video: