Žabljak bio domaćin akcije pravljenja kutija za kompostiranje

“Zadovoljstvo je što su Žabljačani aktivno prihvatili ovaj projekat koji za cilj ima izbacivanje otpada iz sistema,” dodaje Školjak i izražava očekivanje da će Durmitorci početi sa aktivnom izradom kutija i primjenom postupka kompostiranja
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2015. 10:12h

Asocijacija za demokratski prosperitet Zid iz Podgorice organizator je međunarodnog ekološkog kampa “Zelena (r)evolucija” koji je okupio 14 skauta iz Belgije i tri volontera te asocijacije.

Kamp, prvi ove vrste koji se organizuje na Žabljaku, trajaće do petka kada će u sali bioskopa biti održana prezentacija urađenog, kaže aktivistkinja Iva Školjak.

“Žabljak je domaćin akcije pravljenja kutija za kompostiranje, kojom se za sada nijedan drugi grad u Crnoj Gori ne može pohvaliti. Na koji način je grupa volontera uspjela pridobiti Žabljačane da pristanu na ovakvu akciju. Kompostiranje je recikliranje organskog otpada zarad dobijanja komposta, u narodu poznatijeg kao humus odnosno prirodno đubrivo. Pod organskim otpadom se podrazumijevaju tzv. zeleni i braon otpad. U zeleni otpad spadaju ostaci voća i povrća, trave... a u braon otpad opalo lišće, piljevina, komadići drveta, karton, novine. Ukoliko se napravi smješa ovog materijala u polovičnoj ili jednotrećinskoj proporciji, uz redovno miješanje radi obezbjeđivanja kiseonika, nakon nekoliko mjeseci dekompozicije, dobija se kompost. Kompostiranje je zapravo ubrzavanje procesa koji se, razgradnjom plodova, događaju u prirodi. Tako čuvamo našu planetu, ne odašiljući otpad na deponije već kompostom obnavljamo zemlju, i bez štetnog uticaja na okolinu kako to biva kada su u pitanju vještačka đubriva, a kao rezultat imamo zdravije sadnice”, kazala je.

“Zadovoljstvo je što su Žabljačani aktivno prihvatili ovaj projekat koji za cilj ima izbacivanje otpada iz sistema,” dodaje Školjak i izražava očekivanje da će Durmitorci početi sa aktivnom izradom kutija i primjenom postupka kompostiranja.

Galerija

Bonus video: