Budva: Fekalije idu direktno u more

Iz Vodovoda tvrde da su luksuzne zgrade Tre canne priključene nelegalno na septičke jame Jadranskog sajma, odakle fekalije potokom idu direktno u more
1165 pregleda 22 komentar(a)
Budva fekalije, Foto: Vuk Lajović
Budva fekalije, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.07.2015. 06:27h

Budvanski Vodovod juče je uputio urgentne dopise Agenciji za zaštitu životne sredine i Ekološkoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove da što hitnije izvrše inspekcijski nadzor radi utvrđivanja obima zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja ljudi, zbog izlivanja fekalija iz upojnih jama luksuznog kompleksa Tre canne, podgoričke kompanije Fab live.

Vlasnici nekoliko restorana koji su direktno ugrožni izlivanjem fekalija, pozvali su juče ekipu “Vijesti” da se na terenu uvjeri sa problemom sa kojim se suočavaju. Boje se da bi fekalije mogle biti uzrok zaraze, jer se direktno ulivaju u more. Oni su juče opet uputili protest gradskom Vodovodu, a na teren je izašla i Komunalna policija.

I juče su se turisti kupali pored samog potoka iz koga se širio neprijatan miris, prijave koje su došle na adresu Vodovoda i Komunalne policije, uslovile su da se opet obrate nadležnim dražvnim institucijama.

Uz napomenu da kompleks Tre canne, nije prikopčan ni na vodovodnu ni kanalizacionu mrežu, mada je uveliko useljen, jer nijesu platili fakturu za priključak, u dopisu, koji potpisuje direktor Vodovoda Milenko Medigović se mole Agencija i Uprava za inspekcijske poslove da učine “sve što je u njihovoj nadležnosti i riješe problem zagađivanja životne sredine - mora od strane “Fab live” d.o.o. Podgorica, odnosno objekta Tre canne.

“Problem postoji već odavno i o istom smo već obavještavali nadležne inspekcije, ali rješenja do sada nije bilo. Nadležna ekipa DOO “Vodovod” Budva je, postupajući po prijavama stanovništva o neprijatnim mirisima u okolini Jadranskog sajma, još 20. avgusta prošle godine utvrdila da je „Fab live“ d.o.o. svoje objekte Tre canne priključio na internu fekalnu kanalizaciju hale Jadranskog sajma u čijoj neposrednoj blizini su izgrađeni. Taj priključak nije izveden ni po tehničkim uslovima ni po tehničkim propisima i za isto nema saglasnost od DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva. Fekalna kanalizacija objekata Tre canne se ispušta u upojne jame i povremeno crpe pumpama u pomenutu internu šahtu Sajma. Posljedica ovakvog bespravnog rješenja kanalizacije je izlivanje direktno u more na Slovenskoj plaži”, navodi se u dopisu. Medigović upozorava da Vodovod zbog svega trpi velike kritike od javnosti.

Anđušić: Napadom na Fab live Vodovod skriva svoju odgovornost

Podgorička firma Fab live odbacila je juče optužbe Vodovoda".

Svakako su netačni navodi Vodovoda i kanalizacija DOO Budva i smatramo ih smišljenim potezom ove ustanove sa namjerom da prikriju vlastitu neodgovornost za nepostupanje u skladu sa obavezama koje su njihove. Objekat Tre canne u Budvi izgrađen je u skladu sa projektnom dokumentacijom i dobijenom građevinskom dozvolom, te je JP Vodovod i kanalizaciji dostavljen projekat od strane investitora koji reguliše ovo pitanje u cjelosti, plaćen priključak i od 2010. godine istom preduzeću upućeno više od 30 zahtjeva za priključenje, na koje do dana današnjeg nije odgovoreno. Ovo navodimo radi pojašnjenja pozadine cijele priče iz Vodovoda i njegovih odgovornih lica, koji na ovaj način žele da pričine štetu najatraktivnijem objektu u Budvi.

Preduzeće Fab live je zbog ćutanja “JP Vodovod i kanalizacija” i neizvršavanja njihovih obaveza u dijelu komunalnog opremanja preduzelo mjere da svoja prava ostvari, a poslovanje JP Vodovoda i kanalizacija ispita kod za to nadležnih institucija. Kao prinudno rješenje za regulisanje kanalizacije primjenjujemo sistem pumpi koje crpe septičke jame, i na taj način imamo neplanirane troškove koristeći usluge firme “S plus tehnika” doo tako da su navodi koje je iznijelo pomenuto JP u potpunosti neistiniti i neosnovani. Tri godine imamo još dodatne troškove zbog neizvršavanja obaveza Vodovoda shodno izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, da se objekat Tre canne priključi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Koja to javna ustanova ili odgovorni pojedinac u njoj može neobrazloženo da odbija da priključi objekat za koji postoji unaprijed predato rješenje i plaćena sredstva, a Vodovod bi mogao godišnje od potrošnje vode Tre canne da naplati preko 200.000 eura godišnje”, navodi se u reagovanju koje potpisuje doo Nela Anđušić, ovlašćeni predstavnik Tre canne.

Bonus video: