Fondacija "Sveti Petar Cetinjski": Odlikovanjem Šešelja, SPC sramoti crnogorski narod

Fondacija je ocijenila da se Njegoš, kao najveće književno ime na svim ovim prostorima, odavno zloupotrebljava od strane Srpske pravoslavne crkve
143 pregleda 342 komentar(a)
Amfilohije, Vojsilav Šešelj,odlikovanje, Foto: Srpska radikalna stranka
Amfilohije, Vojsilav Šešelj,odlikovanje, Foto: Srpska radikalna stranka
Ažurirano: 30.06.2015. 18:22h

Nevladina organizacija "Fondacija Sveti Petar Cetinjski" danas je najoštrije osudila to što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao haškog optuženika Vojislava Šešelja "Ordenom zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog tajnovidca", odnosno Njegoša.

Amfilohije je Šešelju to odlikovanje uručio 26. Juna u bolnici "Ostrog" u Beogradu, gdje se predsjednik Srpske radikalne stranke nalazi na liječenju.

Pomenuto odlikovanje ranije je ustanovio sam Amfilohije, ali je njegovo proglašenje Njegoša svecem naišlo na oštra reagovanja.

Dodjelom odlikovanja Šešelju, prema ocjeni Fondacije "Sveti Petar Cetinjski", učinjeno je "mnogo ozbiljnije skrnavljenje" imena i djela crnogorskog vladike, državnika, pjesnika i filozofa Petra Drugog Petrovića Njegoša od onog kada je drugi haški optuženik, Radovan Karadžić, ranije na suđenju u Hagu, citirao Njegošev "Gorski vijenac", u svrhu odbrane onoga što je činio tokom ratova na prostoru Bosne i Hercegovine.

Fondacija je u saopštenju zamjerila crnogorskoj vlasti zbog toga što je u drugom slučaju prećutala drastičnu zloupotrebu Njegoša. Povodom Karadžićevog citiranja Njegoša, crnogorski zvaničnik je tada uručio protest, sa aspekta odbrane crnogorske kulturne i duhovne baštine.

Prema obrazloženju Fondacije, vlast je trebalo i sada da reaguje, jer je odlikovan optuženik za ratne zločine, bez obzira na to što je on " na privremenom dopustu u svojoj zemlji, a izvan Crne Gore".

"Znači li to da je Njegoševo djelo za izvanju upotrebu dekriminalizovano, a za unutrašnje svrhe autor istog djela je kriminogena ličnost", piše u saopštenju Fondacije

Fondacija je ocijenila da se Njegoš, kao najveće književno ime na svim ovim prostorima, odavno zloupotrebljava od strane Srpske pravoslavne crkve.

Dodjeljivanjem odlikovanja sa imenom Petra Drugog Petrovića Njegoša "osobi, a ne ličnosti", kakva je Šešelj, prema ocjeni Fondacije, oskrnavljena je i sama Njegoševa nagrada za književnost, koja se dodjeljuje, kao najviše državno priznanje Crne Gore, za djela izuzetne vrednosti na jezicima naroda na prostoru bivše Jugoslavije, kao i na bugarskom i albanskom jeziku.

"Za takav vandalski prestup ne treba međunarodni tribunal, ali je neophodan sud domaće intelektualne javnosti", poručila je Fondacija "Sveti Petar Cetinjski".

Na taj način, kako je ocijenjeno, Srpska pravoslavna crkva "koju (crnogorska) vlast diskretno, ali vrlo smjerno podržava" sramoti i sam crnogorski narod. Dodjeljivanjem pomenutog odlikovanja Njegošu, ističe se, crnogorsko junaštvo kao da ustupa mjesto ratnom zločinu.

"Preko Crne Gore, izjednačavaju se djelo i zlodjelo", piše u saopštenju Fondacije.

Fondacija je ocijenila da Srpska pravoslavna crkva zloupotrebljava Njegoša ne samo "uz sućut ili prećut", vlasti, već i "ućutkane ili podmićene inteligencije".

"Ako izvanji optuženici za ratne zločine mogu u Njegoševoj državi da budu okrunjeni njegovim imenom, a njegovo ime je književna kruna, onda je ovo potonja ura Njegoševa", poručila je Fondacija "Sveti Petar Cetinjski", povodom odlikovanja koje je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije uručio haškom optuženiku Vojislavu Šešelju.

Bonus video: