Kovačević: Fizioterapeuti ne mogu da rade bez licence

Komora fizioterapeuta primila je oko 400 zahtjeva za izdavanje javne isprave i zadovoljni su odzivom
673 pregleda 5 komentar(a)
fizioterapija, Foto: Shutterstock
fizioterapija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2018. 13:31h

Fizioterapeuti, koji su ispunjavali uslove za dobijanje licence za rad, a nijesu podnijeli zahtjev za njeno izdavanje do predviđenog roka, su u prekršaju pod krivično-pravnom odgovornošću i ne mogu obavljati fizioterapeutsku djelatnost, rekao je predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević.

Rok za podnošenje zahtjeva nadležnoj Komori za izdavanje licence za rad, kojom se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad fizioterapeuta, bio je do 30. septembra.

"Oni koji su ispunjavali uslove za licencu za rad a nijesu podnijeli zahtjev za izdavanje licence za rad do predviđenog roka, su u narednom periodu u prekršaju a pod krivično-pravnom odgovornošću jer ne posjeduju licencu za rad fizioterapeuta i ne mogu vršiti fizioterapeutsku djelatnost",, pojasnio je Kovačević u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima Komora fizioterapeuta primila je oko 400 zahtjeva za izdavanje javne isprave i zadovoljni su odzivom.

"Očekujemo i nove zahtjeve za izdavanje licence za rad jer su fizioterapeuti u obavezi da, u roku od 30 dana nakon što polože stručni ispit, Komori fizioterapeuta Crne Gore dostave zahtjev za izdavanje Licence za rad uz propratnu dokumentaciju, što je propisano Pravilnikom o postupku izdavanja, obnavljanja, odnosno oduzimanja licence za rad fizioterapeuta", pojasnio je Kovačević.

Kako je kazao, fizioterapeuti u Crnoj Gori su po prvi put u istoriji oformili Komoru, u cilju regulisanja fizioterapeutske djelatnosti.

"Primarno se regulisanje odnosi na licenciranje fizioterapeuta. Licenca za rad je javna isprava kojom se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad i vršenje fizioterapeutske zdravstvene djelatnosti«, pojasnio je Kovačević.

On je rekao da imaju mnogo posla "ali uspijevamo da izvršavamo obaveze i da uz pomoć nadležnih institucija rješavamo probleme i da uskladimo propise sa međunarodnim standardima u fizioterapiji". "Pri Komori postoji sedam stalnih komisija: za stručna pitanja, za ekonomska pitanja, za etička pitanja, za izdavačku djelatnost, za kontinuiranu fizioterapeutsku edukaciju, za saradnju sa inostranstvom i za uništavanje faksimila, čija nadležnost je definisana Statutom Komore", naveo je Kovačević.

U svakoj od Komisija je, kako je rekao, po pet fizioterapeuta.

"Zbog potrebe regulisanja određenih dodatnih pitanja i rješavanja problema u raznim oblastima naše struke, za sada smo formirali jednu privremenu komisiju u martu ove godine, dok smo prije par dana uputili prijedlog Skupštini da formira još jednu privremenu komisiju, a što će se dogoditi do kraja godine", rekao je Kovačević.

Komisije, smatra on, i postoje da se bave određenom problematikom. Kovačević je rekao da je članstvo u Komori fizioterapeuta Crne Gore obavezno za sve fizioterapeute koji su stekli određenu kvalifikaciju obrazovanja iz fizioterapije, nezavisno da li se radi o srednjem, višem ili visokom obrazovanju.

"Nakon dostavljanja potrebne dokumentacije Stručnoj službi Komore, u vrlo efikasnom periodu se izrađuje članska karta Komore. Član Komore ima pravo da bira i da bude biran u organe i tijela Komore i na taj način da preuzme odgovornost u cilju određivanja načina fukcionisanja Komore i definisanja što boljih uslova za bavljenje fizioterapeutskom djelatnošću", precizirao je Kovačević.

On je naveo zašto je važno članstvo u Komori fizioterapeuta.

"Članstvo je važno zbog uspostavljanja stručnog, nezavisnog, samostalnog, nepristrasnog, efikasnog i odgovornog odnosa prema profesiji, kao i afirmacije fizioterapije kao svoje struke", pojasnio je Kovačević.

Članstvo smatra važnim i zbog unaprjeđenja nivoa edukacije.

"Članstvom se povećava kompetencija fizioterapeuta, jačanje ugleda, profesionalne etike i dostojanstva fizioterapeuta, a doprinosi i izgradnji zdravog odnosa i informisanosti stručne i šire javnosti", kazao je Kovačević.

Upitan kakav je odnos Komore sa zdravstvenim ustanovama koje zapošljavaju fizioterapeute, on je odgovorio da očekuje da će odnos biti korektan i u narednom periodu. Kovačević je kazao da je svrha licenciranja zaštita javnog zdravlja i sigurnost u zdravstvu.

"Očekujemo da će glavni cilj kampanje „Biti fizioterapeut nije lako jer fizioterapeut ne može biti svako“ biti ostvaren do kraja tekućeg mjeseca, kada će biti dostupan registar fizioterapeuta na internet prezentaciji Komore fizioterapeuta Crne Gore, a putem kojeg će građani biti informisani ko je fizioterapeut i na taj način će pronaći fizioterapeuta u gradu u kojem borave", kazao je Kovačević.

Komora fizioterapeuta Crne Gore će, kako je rekao, uvođenjem standarda i normativa u fizioterapiji kvalitet pružanja usluga podići na veći nivo, a fizioterapeuti će biti više cijenjeni, prepoznati i dostupniji u društvu. On je rekao da u Crnoj Gori fizioterapeuti obnavljaju javnu ispravu kojom se se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad i vršenje fizioterapeutske zdravstvene djelatnosti svakih sedam godina.

"Da bi se obnovila određena javna isprava za period njenog važenja obavezno je da fizioterapeuti sakupljaju bodove sa učešća na usavršavanjima koje organizuje Komora ili drugi organizator, u skladu sa zakonom i Pravilnikom o kontinuiranoj fizioterapeutskoj edukaciji«, pojasnio je Kovačević. On je ukazao da su usavršavanja koja organizuje Komora fizioterapeuta besplatna. »Drugi organizator mora da podnese Zahtjev za vrednovanje i kategorizaciju usavršavanja koje organizuje Komisiji za kontinuiranu fizioterapeutsku edukaciju Komore fizioterapeuta kako bi fizioterapeuti uredno sakupili bodove«naveo je Kovačević. Kako je rekao, sa Ministarstvom zdravlja imaju intenzivnu i korektnu saradanju. »Imamo parnterski odnos jer imamo isti cilj", zaključio je Kovačević.

Bonus video: