"Lice ulice" u Nikšiću: Obnova vizije grada

Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008, kada je reagovalo Ministarstva kulture, koje je riješilo da nastavi gradnju i završetak radova najavilo za 2016. Radovi nijesu ni počeli, a 2016. samo što nije počela
216 pregleda 7 komentar(a)
Dom revolucije, Punkt, Foto: Svetlana Mandić
Dom revolucije, Punkt, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.06.2015. 11:59h

Isticanjem kamena temeljca nikšićkog Doma revolucije iz 1977. godine, koji je postavljen na postamentu na platou ispred pomenute građevine, Kulturni centar „Punkt“ ozvaničio je početak realizacije projekta „Lice ulice“.

„Dom revolucije gradili su vizionari koji su Nikšić vidjeli kao grad koji se razvija a ne stagnira i upravo njihovu viziju želimo da oživimo tako što ćemo, vraćajući se u prošlost, pronaći smjernice za budućnost“, kazala je Milena Gezović iz „Punkt“-a.

Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik nikšićkog Udruženja boraca NOR-a, podsjetio je da se ideja za gradnju Doma revolucije rodila na svečanoj sjednici SO Nikšić 18. septembra 1974. godine, a da je tri godine kasnije narodni heroj Veljko Zeković postavio kamen temeljac, isti onaj koji je do nedavno bio zaboravljen i bačen, a danas „punktiran“. Mirjačić je kazao da je Dom revolucije, koji je počeo da se gradi na temeljima nekadašnje Učiteljske škole, prvobitno bio planiran na 7.500, a kasnije proširen na 22.500 metara kvadratnih.

„Iako je tada nikšićka privreda bila zdrava, a Nikšić bio centar industrije Crne Gore sa preko 21.000 radnika, odlučili su da Dom izgrade samodoprinosom. Da je ostala ta prva ideja od 7.500 kvadrata vjerovatno bi već 80-ih godina zdanje bilo napravljeno“, kazao je Mirjačić.

Umjesto, kako je kazao, da se dičimo zdanjem, danas Dom revolucije, djelo arhitekte iz Slovenije Marka Mušića, predstavlja ruglo u centru grada. Pored memorijalnog dijela od 240 kvadrata, koji je trebalo da bude posvećen revoluciji i borcima, planirane su bile i dvije velike multimedijalne sale, veliki prostor za arhive, umjetničke radionice, omladinske klubove, čitav regionalni kulturno-informativni centar. Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani izdvajali po tri odsto, gradnja Doma revolucije je prekinuta. Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008, kada je reagovalo Ministarstva kulture, koje je riješilo da nastavi gradnju i završetak radova najavilo za 2016. godinu. Radovi nijesu ni počeli, a 2016.godina samo što nije počela. Umjesto toga Dom revolucije, koga Nikšićani zovu „plava grobnica“, do sada je odnio 16 života, dok je desetine njih povrijeđeno.

„Uzdizanjem pola metra od zemlje kamena temeljca Doma revolucije, koji kao fosil preživljava sve ove godine, uzdižemo se kao društvo mnogo više“, kazao je umjetnički direktor „Punkt“-a Zdravko Beli Delibašić.

To uzdizanje podrazumijeva obnavljanje vizije o Nikšiću kao gradu mogućnosti, gradu velikih umjetnika i održivih ideja. U sklopu projekta „Lice ulice“ biće obnovljena fasada kuće u Njegoševoj ulici.

Radovi na kući, koju je prema dostupnim podacima najvjerovatnije izgradio ruski emigrant, arhitekta 1912. godine, već su počeli, a 13.jula umjetnici, Marija Vemić, Radomir Milić, Petar Babić i Zdravko Delibašić, uradiće originalni mural. Toga dana Njegoševa ulica, zahvaljući članovima „Punkt“-a i Blues brothers bara, biće pretvorena u vintidž (vintage) bazar koji će pokazati da grad pod Trebjesom i dalje ima dušu boema. Akcija obnavljanja fasade i organizovanje bazara simbolično nosi naziv „Budimo grad“.

„Već četiri godine 13. jula zajedno sa pojedincima koji su prepoznali ideju kulturnog, neformalnog urbanog izraza organizovali smo program kroz razne forme muzičkih hepeninga, izlaganja raznih umjetnina. Ove godine nam je mnogo lakše jer to radimo sa organizacijom koja može do te ideje ne samo sprovede u djelo nego ih i nadogradi i uobliči“, kazao je Ivan Radojičić, vlasnik Blues brothers bara.

Za vrijeme vintidž bazara Njegoševa ulica, u kojoj će biti izloženi ručni radovi, stare razglednice Nikšića, knjige, namještaj, biće zatvorena za saobraćaj, a za muzički ugođaj pobrinuće se podgorički bend „Baltazar“.

Projekat „Lice ulice“, koji je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo, KC „Punkt“ realizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić, UBNOR-om i Blues brothers barom.

KC „Punkt“ osnovale su nikšićke NVO "Civis Diversus“ i „Tunjel“, a rad je ozvaničen 20.februara kada je kulturna gerila u ruiniranom zdanju Doma vojske orgnizovala izložbu, projekciju eksperimentalnih filmova i koncert. Nakon toga uslijedilo je organizovanje izložbe za 8.mart, koncerta za Uskrs, kao i nedavno održanog koncerta tribut benda Toma Vajtsa „Rain dogs“.

Adaptacija prostora iza Zavičajnog muzeja

U sklopu projekta biće „punktiran“ i prostor iza Dvorca kralja Nikole.

Nakon ekološke akcije, koja podrazumijeva čišćenje prostora između Zavičajnog muzeja i šetališta koje nosi ime po Vitu Nikoliću, pomenuti dio će biti adaptiran tako da postane adekvatna lokacija za organizovanje budućih manifestacija.

Bonus video: