Bijelo Polje: Prijavili direktorku bolnice, jer optuženi ljekari rade

Direktorka je zloupotrijebila službeni položaj i krši Zakon o radu, jer optuženi moraju biti suspendovani, tvrdi Predrag Karišik
77 pregleda 12 komentar(a)
Predrag Karišik, Edin Salemović, Foto: TV VIjesti
Predrag Karišik, Edin Salemović, Foto: TV VIjesti
Ažurirano: 30.06.2015. 05:35h

Roditelji beba inficiranih u bjelopoljskom porodilištu podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv v. d. direktorice Bolnice Biserke Bulatović, jer ni nakon podizanja optužnice nije udaljila sa posla četvoro ljekara.

Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, nakon infekcije pet beba u novembru prošle godine, od kojih je jedna preminula u KCCG.

Jedan od roditelja Predrag Karišik ocijenio je da je direktorka zloupotrijebila službeni položaj i da krši Zakon o radu, u kojem piše da ljudi protiv kojih je podignuta optužnica moraju biti suspendovani sa posla.

Karišik je istakao da je predsjednik Opštine, a kasnije i Upravnog odbora Bolnice Aleksandar Žurić obećao da će nakon podizanja optužnica ljekari biti suspendovani.

Roditelj Edin Salemović kazao je da su očevi beba prekinuli višednevni štrajk glađu u martu, nakon čvrstih obećanja rukovodstva Bolnice da ljekari neće raditi.

On je najavio da će roditelji ponovo donijeti šatore pred Bolnicu, ukoliko se nešto ne promijeni:

“Upozorio bih javnost da ovoga puta nećemo gladovati deset dana, već da ćemo otpočeti štrajk žeđu i moraće da riješe problem u tri četiri dana“.

Roditelji su prijavu uputili i Kancelariji Evropske delegacije u Podgorici.

Suđenje ljekarima okrivljenima zbog infekcije bebe u porodilištu zakazano je za 6. jul.

Uprava pita, Ministarstvo ne odgovara

Upravni odbor bjelopoljske bolnice zatražio je prošle sedmice mišljenje Ministarstva zdravlja šta da čini sa ljekarima optuženim za infekciju u porodilištu, ali ga, prema saznanjima “Vijesti”, do juče nijesu dobili.

Iz Ministarstva zdravlja od petka nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa inicijativom uprave bolnice da sprovede disciplinski postupak protiv optuženih ljekara, što bi praktično značilo da oni ne bi radili do okončanja sudskog postupka.

Ljekari su nakon štrajka roditelja bili na godišnjem odmoru.

Bonus video: