U Porto Montenegru štite privatnost ili državnu granicu?

Građanima nije dozvoljen pristup na kompletne gatove 3, 4 i 5, iako je to suprotno odredbama ugovora sa JP „Morsko dobro“
344 pregleda 18 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.06.2015. 19:30h

Suprotno odredbama ugovora sa JP „Morsko dobro“ (JPMD) o zakupu iz 2007, preduzeće „Adriatic Marinas“ koje gazduje marinom Porto Montenegro u Tivtu, ograničava slobodan pristup najvećem dijelu obale u tivatskoj marini.

Pozivajući se čas na carinske i propise o državnoj granici, a čas na potrebu zaštite privatnosti svojih klijenata-jahtaša, Porto Montenegro građanima Tivta ne dozvoljava pristup na kompletne gatove 3, 4 i 5 koji predstavljaju više od polovine cijele marine.

Odmah pored objekta na korijenu mula tri gdje su smješteni Carina i Granična policija, stavljene su rampe koje kontrolišu pripadnici firme „Securitas“ koja radi za Porto Montenegro. Novinar „Vijesti“ u nekoliko je navrata bio zaustavljan i legitimisan na tom punktu, iako je prethodnih godina Porto Montenegrov elektromobil sa prikolicom koji ljeti obavlja „gradski saobraćaj“ kroz naselje, bez problema i kontrola putnika, vozio građane skroz do okretnice na kraju mula 3.

JPMD nije obaviješten o zabrani pristupa građanima, niti je na to dao saglasnost

Ljubazni zaštitari „Securitasa“ su rekli da nikoga od građana ne smiju pustiti na mula bez dozvole uprave Porta „jer je riječ o graničnom prelazu“.

Na pitanje kako to da privatna zaštitarska firma, a ne granična policija obavlja kontrolu pristupa mjestu gdje se navodno, prelazi granica, uputili su na upravu Porta.

„'Adriatic Marinas' ima pravo da ograniči pristup pojedinim djelovima marine shodno važećim zakonima i ugovoru koji imamo sa JPMD. Sve su to javno dostupni dokumenti koji nam daju pravo da štitimo privatnost naših klijenata - vlasnika stanova i jahti u marini. Državne službe, a ne Porto Montenegro kontrolišu pomorski granični prelaz u marini“, odgovoreno je „Vijestima“ iz uprave Porta.

Iz JPMD kažu da do sada nisu obavještavani o zabrani pristupa građanima obali u Porto Montenegru, niti su na to davali saglasnost, te da će provjeriti što se događa.

Iz Uprave carina saopštili su „Vijestima“ da to nema status slobodne carinske zone, a ni priča o graničnom prelazu na mulu 3 “ne pije vodu”, jer jahte mogu da se vežu bilo gdje u marini

Iz Uprave carina saopštili su „Vijestima“ da „Luka Tivat-Porto Montenegro nema status slobodne carinske zone, kako u cjelosti, tako ni bilo koji dio luke”, pa stoga pozivanje Porto Montenegra na potrebu ograničavanja pristupa tzv. slobodnoj carinskoj zoni gdje se toči bescarinsko gorivo, ne može biti opavdanje za zabranu šetnje građana po gatovima mimo onog gdje je benzinska stanica.

Istovremeno, ni priča o graničnom prlazu na mulu 3 “ne pije vodu” jer je jahtašima što dolaze u Porto Montenegro omogućeno da se vežu bilo gdje u marini, pa tek onda kuriri marine nose njihove i dokumente broda policiji i carini u objekat na mulu 3, gdje ovi “lupaju” pečate po papirima i formalno završavaju proceduru prelaska državne granice.

“Granični prelaz Luka Tivat-Porto Montenegro, mjesto određeno za prelazak državne granice, nalazi se na desnoj strani mula 3 koji je odvojen privremenom ogradom od zone slobodnog pristupa. Kompanija 'Adriatic Marinas', u ovom slučaju je operater Luke Tivat - Porto Montenegro i u obavezi je da u narednom periodu fizički, na trajni način, odvoji granični prelaz od zone slobodnog kretanja“, odgovoreno je iz Uprave policije.

Oni tvrde da „kontrolu pristupa na mulu 3, van graničnog prelaza - u zoni slobodnog kretanja“ vrši „Securitas“, koji je od kompanije „Adriatic Marinas“ d.o.o. Tivat angažovan da obavlja poslove službe bezbjednosti u marini.

„Granične provjere vrši granična policija na graničnom prelazu na mulu 3“, saopštili su iz Uprave policije.

I carina i policija tvrde da svi brodovi koji prelaze granicu u tivatskoj marini to moraju raditi na dijelu mula 3 određenom za te svrhe, a da se „samo u izuzetnim slučajevima, kada jahte zbog svojih gabarita nemaju mogućnost da pristanu na mulo 3, kontrola ovih plovila se obavlja na mjestu veza“.

Veća šansa da vidite duha, nego policajca u Portu

Da Porto Montenegro zaista ima specijalan, gotovo eksteritorijalni status kada je u pitanju ponašanje crnogorskih državnih organa, potvrđuje i to da bukvalno nigdje u marini osim kancelarija na mulu 3, nećete nikad sresti uniformisanog crnogorskog policajca.

Iz Uprave policije objašnjavaju da po Zakonu o zaštiti lica i imovine operater luke „Adriatic Marinas“, „organizuje unutrašnju službu zaštite, koja vrši kontrolu pristupa, bezbjednosti i sigurnosti na području ove luke.“ Tvrde i da crnogorske policije ipak povremeno ima na skoro milion kvadrata što ih zahvata kopno i more Porto Montegra.

Granične provjere vrši granična policija na dijelu mula 3, saopštili su iz Uprave policije

„Pozorničko-patrolna djelatnost službenika Odjeljenja bezbjednosti Tivat se u zoni Porto Montegra, kao i na svim drugim djelovima grada koji pripadaju Opštini Tivat, vrši u kontinuitetu, shodno planu i procjeni. Osim službenika uniformisane i kriminalističke policije, koji obilaze i ovaj rejon, tokom ljeta se angažuju i bicilističke i pješačke patrole policije za obilazak ovog i drugih djelova grada“, tvrde u policiji, dok se građani Tivta šale da postoji veća šansa da fotografišete duha, nego policajca u kompleksu luksuzne marine Pitera Manka.

Ugovor kaže drugačije

Član 7 Ugovora sa JPMD iz 2007. definiše da obala u bivšem tivatskom Arsenalu „zadržava karakter javnog dobra u opštoj upotrebi, odnosno da sva pavna i fizička lica imaju pravo pristupa postojećem i novoizgrađenom dobru“.

Ugovor daje „Adriatic Marinasu“ i mogućnost da javni pristup zabrani „u djelovima kojima pristup ne može biti slobodan, a shodno imigracionom propisima ili propisima kojima se regulišu slobodna trgovina, slobodne zone, saobraćaj, carine kao i drugim imperativnim propisima gdje je pristup zabranjen kako bi se zaštitila privatna svojina nad zgradama i plovilima“.

Iz Porto Montenegra međutim, nisu odgovorili konkretno koji su to važeći „imperativni propis“ upotrijebili, proglašavajući zabranu pristupa obali u preko pola marine.

Zgrada inače, u za javnost zabranjenoj zoni marine uopšte nema, a najskuplji i najekskluzivniji brodovi čiji su vlasnci VIP osobe koje insistiraju na privatnosti, vezuju se isključivo na mulu 1 koje je dostupno građanima za šetnju.

Bonus video: