Iz Nikšića u petak kreće džip reli

„Cilj nam je da promovišemo nedovoljno poznate, a istovremeno najljepše predjele Crne Gore, posebno na njenom sjeveru. Na tom dugom putu uvijek pronađemo i nešto novo”, rekao je Maksimović
120 pregleda 4 komentar(a)
Montenegro trophy, Foto: Svetlana Mandić
Montenegro trophy, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.06.2015. 17:01h

Tradicionalna međunarodna turističko-sportska manifestacija Džip reli Montenegro Trofi (MONTENEGRO TROPHY), počeće u petak u Nikšiću, a ovog puta promovisaće netaknute prirodne ljepote sjevera Crne Gore.

Karavan džipova krenuće u petak 1.jula ispred zgrade nikšićke opštine, a učesnici će ka Plavu proći trasom dugom više od 300 kilometara i na kraju na specijalno pripremljenom poligonu u Gusinju pokazati vozačko umijeće i snagu svojih četvorotočkaša.

Idejni tvorac i čelni čovjek manifestacije koja je prepoznata i u Evropi, Luka Maksimović, podsjetio je da su tokom 15 godina trajanja obišli brojne vrleti Crne Gore pred čijom ljepotom zastaje dah i otvorili mnoge zaboravljene puteve.

„Cilj nam je da promovišemo nedovoljno poznate, a istovremeno najljepše predjele Crne Gore, posebno na njenom sjeveru. Na tom dugom putu uvijek pronađemo i nešto novo”, rekao je Maksimović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Govoreći o ovogodišnjoj trasi krstarenja Ratko Perošević podsjetio je da su tokom prethodnih godina bili dva puta u Plavu i kazao da se trude da sjever Crne Gore ravnomjerno približe učesnicima relija.

„Proći od Nikšića ka Plavu nije ni malo lako.Ići će se starim putem ka Danilovgradu, preko Spuža, do Podgorice i kanjona Cijevne, pa Fundine,.Korita, Kuča do Rikavačkog jezera do prevoja Širokar na samoj granici Albanije.Trasa dalje vodi ka Veruši na regionalni put Mateševo i prevoj Trešnjevik, ispod Komova u Andrijevicu i Plav”, rekao je Perošević.

On je kazao da ih drugog dana očekuje više makadama i put kroz Babino polje i Bogićevicu na najvišoj nadmorskoj visini više od dvije hiljade metara na kome je novi snijeg pao protekle sedmice. Tu je, kazao je Perošević, i Kritsko jezero koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini na Balkanu od 1970.metara odakle će se spustiti do Plava.

Treći dan relija rezervisan je za kraće obilaženje gusinjskog dijela od oko 20-tak kilometara, kada će biti i ispit spretnosti.

Perošević je kazao da prilikom odabira trase vode računa i da povežu značajna mjesta i slavne datume iz istorije Crne Gore.

Jedan od organizatora relija, Željko Labudović, kazao je da je ta manifestacija od samog početka od 1999. godine opravdala svoj cilj.

„ Trudimo se da trasa bude atraktivna, sigurna, bezbjedna i kvalitetno osmišljena do željenih destinacija. Posebno bih naglasio dase smještajni kapacitete nalaze u predivnom ambijentu na obali Plavskg jezera. Cijena kotizacije od 120 eura nepromijenjena je u poslednjih pet godina”, istakao je Labudović.

Prema njegoim riječima, organizacija džip relija iz Nikšića je drugačija, posebna i služi kao uzor sličnim manifestacijama.

Labudović je podsjetio da su do sada u karavnu imali učesnike iz skoro cijele Evrope, pa i prekookeanksih država.

Bonus video: