Perić: Država da zaštiti "zaštitare"

"Poseban problem za "zaštitare" predstavlja činjenica što i oni koji imaju sklopljen ugovor nerijetko imaju problem sa korišćenjem prava iz tih ugovora, počev od korišćenja prava na godišnje odmore pa nadalje"
55 pregleda 0 komentar(a)
obezbjeđenje, sekjuriti, Foto: Shutterstock
obezbjeđenje, sekjuriti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.06.2015. 09:56h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja mora da učini prve pomake kako bi se poboljšala porazna situacija u oblasti prava radnika koji rade na poslovima obezbjeđenja lica i objekata, saopštio je poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić.

"Prema nezvaničnim infomacijama i projekcijama, na ovim poslovima je u Crnoj Gori, što po ugovoru, što bez njega, angažovano više hiljada ljudi. Radi se o tome da u realnosti više radnika u ovoj oblasti radi "na crno" nego što ima onih registrovanih u skladu sa važećim propisima. Ovakva situacija je još više neprihvatljiva, ako imamo u vidu da se radi o ljudima koji svoje poslove nerijetko obavljajuju na javno dostupnim površinama, od sportskih terena i manifestacija, pa sve do šoping i trgovačkih centara. Podsjećamo da su, po različitim osnovama, oni u resornoj nadležnosti Minstarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Uprave za inspekcijske poslove", naveo je Perić.

I pored svih ingerencija nadležnih, kako je dodao, često se dešava da ti radnici sa pokretenjem stečaja, koji nijesu rijetki u ovoj oblasti, saznaju da im nije uplaćivano osiguranje, koje onda zbog male stečajne mase najčešće i ne naplate.

Perić kaže da se radi o periodu od više godine, pa je od prioritetne važnosti da čelni ljudi institucija iniciraju sve zakonom predviđene aktivnosti kako bi se makar ubuduće izbjegla ta i takva situacija.

"Poseban problem za "zaštitare" predstavlja činjenica što i oni koji imaju sklopljen ugovor nerijetko imaju problem sa korišćenjem prava iz tih ugovora, počev od korišćenja prava na godišnje odmore pa nadalje. Ipak, najveću poteškoću predstavlja tzv. "nepovezani radni staž" čime se, dugoročno gledano, pravi šteta po Penzioni i Zdravstveni fond, a u konačnom čime se ti radnici stavljaju u ekstremno nepovoljan položaj u trenutku kada bi po nekom osnovu stekli pravo na penziju".

Perić dodaje da odgovorni u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, MUP-u i Upravi za inspekcijske poslove u kontinuitetu nisu odgovorile velikom izazovu u oblasti zaštite prava ovih radnika, te da je krajnje vrijeme da počnu i o tome da razmišljalju.

"U tom pravcu, Pozitivna traži od nadležnih u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i MUP-u da obave konsultacije sa vlasnicima agencija i firmi koje se bave ovom djelatnošću, da se napravi presjek postojećeg stanja i organizuje sveobuhvatna akcija koja će rezultirati uvođenjem makar elementarnog reda kada je u pitanju oblast prava radnika. Ujedno, potrebno je otvoriti dijalog sa vlasnicima ovih firmi kako bi se preciziralo koji su to problemi sa kojima se suočavaju i u kojima država može pomoći, a koji na kraju rezultitraju ovakvom nepovoljnom situacijom po radnike", zaključio je Perić.

Bonus video: