Saradnica srpskog kriminalca za Vladu Crne Gore je ekspert

Aćimovićevu je Vlada u Crnu Goru pozvala 2011. godine, kada je krenula rasprava o izmjenama Zakona o igrama na sreću
308 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2015. 19:17h

Vlada Crne Gore angažovala je ranije Mirjanu Aćimović, saradnicu osuđivanog kriminalca Andrije Draškovića, kao spoljnog eksperta za mijenjanje Zakona o igrama na sreću.

To se može vidjeti u biografiji Aćimovićeve na sajtu srpskog Udruženja priređivača igara na sreću “Jakta”, u kojem je predsjednica.

Saradnicu Draškovića Vlada je, prema njenoj izjavi, u Crnu Goru pozvala 2011. godine. Aćimović je početkom oktobra te godine bila na javnoj raspravi povodom izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću Crne Gore.

U februaru 2014. godine Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) objavili su istraživanje o povezanosti kockarnica, kriminalnih grupa, ministarstava i policije u Srbiji.

Istraživači CINS-a i OCCRP-a između ostalog otkrili su da je Aćimović 17 godina bila zaposlena kao direktor u firmi Draškovića.

Istovremeno, njeno udruženje aktivno je radilo i radi sa Vladinim zvaničnicima na izmjeni Zakona o igrama na sreću, obučava policijske službenike i finansijske inspektore, te lobira kod domaćih, regionalnih i evropskih vlasti.

Aćimovićeva je radila za Draškovića od 1997. godine, kada je postavljena za direktora njegovog preduzeća “Fun” (firma je kasnije promijenila naziv u “DLM AT Holding Group”) u čijem su vlasništvu, između ostalog, bila dva kazina i popularni noćni klub “Havana” u centru Beograda.

Drašković je vlasnik i preduzeća “Maestral Nautika”, aktivne firme u Hrvatskoj, gdje je Aćimovićeva prema tadašnjem istraživačkom izvještaju upisana kao direktor, iako preduzeće nije podnosilo finansijske izvještaje još od 2008. godine.

U razgovoru sa novinarima CINS-a i OCCRP-a Aćimovićeva je tvrdila da više ne radi sa Draškovićem i da ne vidi zašto je njihov odnos problem. Kaže da popije kafu sa njim jednom u 15 mjeseci.

"Odnos je bio (tada) poslovan... Čovjek je bio u zatvoru do prije nekog vremena i vidjeli smo se jedanput poslije toga. I to po nekom privatnom osnovu, nebitno je”, kazala je Aćimovićeva.

Drašković je prije nekoliko dana uhapšen na aerodromu u Splitu. Priveden je na osnovu naloga za hapšenje koje su izdale belgijske vlasti.

Belgijanci ga traže zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsjednika Pokreta za ljudska prava, koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u središtu Brisela.

Drašković je krajem 2013. godine izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gdje je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plečića u beogradskom restoranu “Knez 2000”.

Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dvije godine i tri mjeseca.

Drašković je 2007. godine uhapšen u Frankfurtu i prebačen u Italiju zbog istrage oko šverca cigareta i droge. Ubrzo je pušten zbog nedostatka dokaza.

Sa Branislavom Mićunovićem, Dušankom Pešić-Jeknić, Veselinom Barovićem i Brankom Vujoševićem sudi mu se u Italiji zbog šverca cigareta.

Spremani propisi koji favorizuju biznis Mićunovića i Grbovića

Zakon o igrama na sreću godinama je u Crnoj Gori sporna tema. U vrijeme posjete Aćimovićeve MANS je optuživao Ministarstvo finansija da favorizuje “Lutriju Crne Gore”, na osnovu monopolskih odredbi u predloženim izmjenama zakona.

Tadašnjim izmjenama zakona, tvrdili su iz MANS-a, bile su favorizovane firme povezane sa kontroverznim nikšićkim biznismenom Branislavom Mićunovićem i Savom Grbovićem.

Tadašnjim odredbama zakona bilo je predviđeno da se koncesija za lutrijske igre može dodijeliti samo jednom koncesionaru i to isključivo ako je organizovan kao akcionarsko društvo, što “Lutrija Crne Gore” jeste.

Takođe, predviđeno je bilo i da jedan od ključnih kriterijuma za dodjelu koncesija, bude broj prethodno izdatih koncesija, a do tada je samo “Lutrija Crne Gore” imala koncesiju za priređivanje lutrijskih igara i to za period do deset godina... Skupština Crne Gore do danas nije usvojila izmjene Zakona o igrama na sreću, koji je donesen 2007. godine.

Galerija

Bonus video: