"Kul karavan" stigao u Kolašin

“Kultura nije privilegija smao velikih gradova, odnosno, centra i juga države. Cilj nam je bio da umrežimo mlade iz sjevernog regiona i da afirmišemo njihve umjetničke izražaje", rekla je Biljana Radović iz Društva sociologa
236 pregleda 0 komentar(a)
kul karavan kolašin, Foto: Privatna arhiva
kul karavan kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.09.2018. 12:21h

Nakon Rožaja, “Kul karavan” stigao je i u Kolašin, a publici su predstavljene fotografije, slike, crteži, fimovi i muzičko umijeće mladih sjevera Crne Gore.

“Kul karavan” je projekat koji realizuje Društvo sociologa Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta, a čiji je cilj umrežavanje mladih sa sjevera.

Kolašinci su, pored fotografija I likovnih radova mladih iz nekoliko sjevernih opština, bili u prilici da vide i radove svojih sugrađana Vedrana Vujisića, Martine Šćepanović, Maše Jovanović, Marije i Viktora Mijovića.

U muzičkom dijelu programa učestvovale su pijanistkinje i gitaristkinje Škole za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO) Gala Dulović, Helena Vuković, Anđa Raketić i Nađa Grdinić. Takođe, i prestavnici hip-hop zvuka Marko Rajković, Armin Murić i "Lucky strike”.

Dio “Kul karavana” bila su i projekcije kratkih filmova “Mreža”, “Tunel” i “Između krajnosti”, koji govore o aktuelnim problemima mladih. Režiju, scenario i glumu u tim ostavrenjima potpisuju učenici mojkovačke srednje škole “Vuksan Đukić”.

“Kultura nije privilegija smao velikih gradova, odnosno, centra i juga države. Cilj nam je bio da umrežimo mlade iz sjevernog regiona i da afirmišemo njihve umjetničke izražaje", rekla je Biljana Radović iz Društva sociologa.

Afirmacija mladih umjetnika, promocija talenta i stvaralaštva, kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Milan Đukić, zadatak je i za kolašinsku zajednicu. Za to je, objasnio je, potrebno da se izgradi institucionalni okvir na lokalnom nivou.

“Taj okvir podrazumijeva otvorena vrata lokalne uprave i Centra za kulturu za inicijative, ideje i djela mladih iz Kolašina, koji žele da pokažu šta znaju i umiju. Sklonosti i ostvarenja mladih iz bilo koje sfere kulturnog života ovog podneblja, ne smiju ostati sakrivena i nedostupna kolašinskoj publici", rekao je Đukić.

Nakon Rožaja i Kolašina, “Kul karavan”, stići će za deset dana i u Bijelo Polje, a potom i do Mojkovca i Pljevalja.

Bonus video: