Konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja

“To je prilika mladim istraživačima da učestvuju u zajednickim naučno-istraživačkim projektima i nastavnom osoblju da budu angažovani kao gostujući predavači”
82 pregleda 0 komentar(a)
Studenti, Foto: Shutterstock
Studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2018. 13:50h

Centralno-evropski program univerzitetske razmjene (CEEPUS), otvorio je konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja, a rok za prijavu je 31. oktobar.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da CEEPUS, kao i bilateralni programi mobilnosti omogućavaju crnogorskim studentima da jedan ili dva semestra provedu na nekom od univerziteta u državi članici programa saradnje.

“To je prilika mladim istraživačima da učestvuju u zajednickim naučno-istraživačkim projektima i nastavnom osoblju da budu angažovani kao gostujući predavači”, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori taj program koordinira i administrira Ministarstvo prosvjete, a u njega su uključene Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Iz Ministarstva su kazali da je u 2017/18. godini CEEPUS i bilateralnu stipendiju za studijski/istrazivački boravak dobilo 90 studenata, istraživača i nastavnog osoblja iz Crne Gore, a u Crnoj Gori je u okviru CEEPUS programa boravilo 60 studenata i profesora.

„Najvažnija CEEPUS aktivnost je kreiranje univerzitetskih mreža. CEEPUS mreža predstavlja saradnju najmanje tri univerziteta, iz najmanje dvije CEEPUS zemlje", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, razmjena studenata i nastavnog osoblja vrši se u okviru kreiranih univerzitetskih mreža.

U okviru CEEPUS programa, kako je saopšteno, u toku je i konkurs za prijavu “freemover-a”, koji mogu biti studenti i nastavno osoblje svih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, ne samo onih koji su uključeni u CEEPUS mreže.

Studenti i nastovno osoblje, kako su kazali, imaju mogućnost dobijanja stipendije „freemover-i“, ukoliko ostane neiskorišćen određen broj stipendija nakon redovnih konkursa za fakultete, koji su uključeni u CEEPUS mreže.

„Freemover-i uglavnom stipendiju dobijaju za ljetnji semestar. Rok za prijavu „freemover-a“ je 30. novembar 2018. godine“, navodi se u saopštenju.

CEEPUS stipendije se dodjeljuju za minimum tri, a maksimum deset mjeseci za studente bečelor i master studija, dok duži studijski boravak može biti odobren za studente doktorskih studija.

"Kraći studijski boravak, u trajanju od jedan do tri mjeseca se odobrava studentima koji rade magistarsku tezu ili doktorsku disertaciju", kaže se u saopštenju.

Studenti se mogu prijaviti za praktičnu obuku u komercijalnim preduzećima, istraćivačkim centrima, vladinim institucijama ili drugim organizacijama u državi domaćinu, pod uslovom da postoji jasan i strukturisan plan.

Kako je saopšteno, nastavno osoblje može konkurisati za minimum pet radnih dana sa radnim angazmanom od šest sati nedjeljno.

Država domaćin snosi troškove školarine, smještaja i osnovnog zdravsvenog osiguranja za studente i profesore koje prima, dok matična država može da plati troškove prevoza.

Bonus video: