Podrška Novog Zelanda u usvajanju savremenih znanja i inovacija

Povodom posjete Ivanovića, Gudhju je upriličila okrugli sto kojem je prisustvovalo više ministara poljoprivrede susjednih država. Glavna tema bilateralnog susreta dva ministra bila je podrška koju Crna Gora može očekivati u narednom periodu
58 pregleda 5 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 28.06.2015. 14:50h

Crna Gora u narednom periodu može očekivati podršku Novog Zelanda u dijelu usvajanja savremenih znanja, inovacija i istraživanja u poljoprivredi, ocijenjeno je tokom posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića toj državi.

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, posjetio Novi Zeland na poziv ministra za hranu i bezbjednost hrane, Džo Gudhju i ministra poljoprivrede, Nejtan Gaj.

Pored više susreta sa predstavnicima Vlade Novog Zelanda, Ivanović obišao je jedan od najvećih izložbenih poljoprivrednih sajmova na svijetu, koji se održava u Hamiltonu, i više poljoprivrednih proizvođača koji izvoze gotovo cjelokupnu prozvodnju.

“Posjeta Ivanovića značajna je ne samo za uspostavljanje saradnje između Crne Gore i Novog Zelanda, već i za bolje razumijevanje izvozne poljoprivredne politike, oslonjene na savremena znanja, standarde i kvalitet proizvodnje, mehanizme koji predstavljaju preduslove za intenzivniji razvoj crnogorske poljoprivrede i povećanje izvoza naših proizvoda”, ocijenjeno je iz Ministarstva.

Tokom sastanka sa Gajom razmijenjena su iskustva u oblasti standarda kvaliteta, istraživanja i razvoja, i edukacije poljoprivrednih prozivođača. Gaj je upoznao Ivanovića sa ekspanzivnim razvojem novozelandske poljoprivrede koja je uslijedila nakon ukidanja subvencija. Zahvaljujući izdvajanjima Vlade Novog Zelanda za istraživanja i razvoj u oblasti poljoprivrede značajno su povećane inovacije i izvoz.

“Dogovoreno je potpisivanje međudržavnih sporazuma u oblasti fito i veto politike, i podrška Novog Zelanda kroz programe Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), čiji je punopravni član nedavno postala Crna Gora”, rekli su iz Ministatstva.

Povodom posjete Ivanovića, Gudhju je upriličila okrugli sto kojem je prisustvovalo više ministara poljoprivrede susjednih država. Glavna tema bilateralnog susreta dva ministra bila je podrška koju Crna Gora može očekivati u narednom periodu.

Na marginama poljoprivrednog sajma koji je okupio preko hiljadu izlagača i privukao više od 120 hiljada posjetilaca, Ivanović se susreo sa predsjednikom Vlade Novog Zelanda, Džonom Kijem koji je i otvorio sajam. Ki se zahvalio za podršku Crne Gore prilikom izbora Novog Zelanda za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Ivanović se susreo i sa ministrom za ekonomski razvoj, Stivenom Džojsom, koji je ujedno i ministar za regulatornu reformu, ministar za nauku i inovacije, ministar za obrazovanje i pomoćnik ministra finansija. Potvrđena je spremnost Novog Zelanda da podrži uključenje Crne Gore u međunarodne istraživačke projekte i dogovorena mogućnost edukacije mladih ljudi iz Crne Gore u oblasti poljoprivrede”, kazali su iz Ministarstva.

Posjetu Novom Zelandu Ivanović je iskoristio da obiđe više univerziteta koji u svom portfoliu obrazovanja imaju fakultete u oblasti poljoprivrede, hrane, bezbjednosti hrane i istraživanja. Susreo se sa rektorima i direktorima istraživanja Massey univerziteta, Univerziteta Waikato, Lincoln univerziteta i Eg Istraživačkog centra koji prednjači sa inovacijama.

Ivanović je, kako se dodaje, posjetio i više poljoprivrednih gazdinstava, stočara i proizvođača mlijeka, sira, školjki i vina, kako bi se bliže upoznao sa nivoom obrazovanja poljoprivrednih proizvođača, stepenom razvijenosti, uspostavljenim metodama i standardima u proizvodnji.

Takođe, imao je razovarao sa predsjednicima i izvršnim direktorima firmi koje se bave proizvodnjom opreme u oblasti stočarstva, mljekarstva i voćarstva, poput Waikato, Gallagher, Fonterra, Dairy NZ, AGPest, Pipfruit, Speedrite, NIWA i PGG Wrightson.

Iz Ministarstva su podsjetili da iako nema povoljnu geografsku poziciju, Novi Zeland izvozi preko 90 odsto poljoprivredne proizvodnje. Izvoz je baziran na inovativnom pristupu koji imaju poljoprivredni propizvođači koji, pri tom, ne primaju subvencije.

“Reforma poljoprivredne proizvodnje koja se odigrala sredinom osamdesetih godina predmet je izučavanja mnogih zemalja svijeta. Najveći uspjeh ova zemlja je postigla izgradnjom brenda Novi Zeland, koji je postao sinonim za kvalitet”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: