Najčešća zloupotreba identiteta na društvenim mrežama

"Kao što vidite, oko svih nas su različiti uređaji. To znači da ćemo internet sve više da koristimo u svakodnevnom životu. To podrazumijeva veća prijetnje, ali i potrebu za većim brojem obučenih ljudi. Stručnjaci, dalje, imaju ulogu da edukuju širu javnost o svim bezbjednosnim i ostalim prijetnjama na internetu”
87 pregleda 0 komentar(a)
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.06.2015. 13:14h

Najveći broj sajber incidenata u Crnoj Gori odnosi na zloupotrebu identiteta na društvenim mrežama, hakovanje profila, ali ima na bankarske i finansijske prevare, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo.

Pojedini stručnjaci kazali su za Atlas televiziju, da svijetu, a, ne samo Crnoj Gori fali IT stručnjaka.

“Ni mi nemamo dovoljno stručnjaka jer se većina omladine usavrša u nekim drugim poljima”, kazao je Atlas televiziji Marko Holbl sa Univerziteta u Mariboru.

Prema njegovim riječima, IT industrija ubrzano raste.

"Kao što vidite, oko svih nas su različiti uređaji. To znači da ćemo internet sve više da koristimo u svakodnevnom životu. To podrazumijeva veća prijetnje, ali i potrebu za većim brojem obučenih ljudi. Stručnjaci, dalje, imaju ulogu da edukuju širu javnost o svim bezbjednosnim i ostalim prijetnjama na internetu”, kazao je Holbl.

Stefano Guarino, sa Univerziteta u Rimu, kazao je da oni pokušavaju da prenesu iskustvo i utiču na jačanje svijesti o sajber prijetnjama.

"Između ostalog, vaš obrazovni sistem treba da se i u tom segmentu uskladi sa evropskim standardima”, kazao je Guarino.

On je dodao, da je IT oblast u kojoj izazovima nikad nema kraja

“Svaki put kad osmislimo rješenja, napadi se pojačaju. Najvažnije je da budete ažurirani. Morate da budete u toku sa svim strategijama napada, kako bi ste bili u stanju na njih da odgovorite”, rekao je Guarino.

Projekat Unaprijeđenje Obrazovanja iz oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori na kome je jedan od partnera Univerzitet Mediteran je jedan od načina kako budući stručnjaci treba da uče i rade na ovom problemu.

Projekat, koji je podržalo resorno Ministarstvo, ima za cilj da unaprijedi znanje o sajber bezbjednosti unutar organizacija tako da se postojeći resursi optimalno upotrebljavaju radi suzbijanja najvećih i najozbiljnijih prijetnji.

“Svako ponašanje se uči od osnovne škole. Tu treba posvetiti pažnju i edukovati učenike o sajber prostoru. To treba nastaviti u srednjim školama i na univerzitetu”, kazala je Ana Rakočević iz Ministarstva za informaciono društvo

Projekt je finansirala Evropska unija u okviru TEMPUS projekata i traje do kraja 2016 godine.

Bonus video: