Bivši policajac sada gradi zgrade

Begović nije želio da komentariše kako se nakon napuštanja državne funkcije obreo u građevinskom biznisu i to baš u Budvi, gdje se upravo u gradnji i prodaji stanova za tržište godišnje okreću milioni
889 pregleda 43 komentar(a)
Zoran Begović, Foto: Luka Zeković
Zoran Begović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.06.2015. 12:29h

Nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije i civilnu zaštitu Zoran Begović odnedavno je ušao u građevinski biznis i sa svojim partnerom, podgoričkim biznismenom Ivicom Toškovićem preuzeo gradnju trenutno najluksuznijeg osmoetažnog poslovno-stambenog kompleksa u srcu Budve.

Izgradnju zgrade u neposrednoj blizini kružnog toka i poslovnog centra „TQ plaza“ do skoro je vodila firma „Toškovići“, ali je prije 15 dana, Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za prostorno planiranje, izdao novu građevinsku dozvolu te izvršio promjenu imena investitora na firmu “Lux House“.

Kompaniju su, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovali početkom maja Begović i Tošković, u kojoj imaju po polovinu osnivačkog kapitala.

Begović nije želio da komentariše kako se nakon napuštanja državne funkcije obreo u građevinskom biznisu i to baš u Budvi, gdje se upravo u gradnji i prodaji stanova za tržište godišnje okreću milioni.

Gradnju stambenog kompleksa, na mjestu jedne od rijetko lijepih kamenih kuća u mirnoj ulici, firma “Toškovići“ je započela prije pola godine.

Prethodno je podgorička firma zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji sa firmom „Planet“, na koju se i danas u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi zemljišna parcela na kojoj se gradi zgrada. “Toškovići” su bili investitori, dok je “Planet” sa svoje strane dao parcelu.

Firmu „Planet“ osnovali su građevinski biznismeni Dejan Stojović i Ljubiša Šestović, pašenog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića. Šestović je prije više od godine izašao iz firme, u kojoj je imao trećinu kapitala, i sada je u stoodstotnom vlasništvu Stojovića. Stojović i Šestović poznati su i po građevinskom projektu svoje druge kompanije „Pržno“, koja je u istoimenom primorskom mjestu izgradila luksuzni apartmanski kompleks Emerald Bay, naspram hotela „Maestral“. I iz ove firme se povukao Šestović.

Parcela u Budvi je bila pod hipotekom na ime milionskog kredita “Planeta” kod Hipo Ale Adria banke, da bi sredinom januara bio zaključen sporazum o izmirenju dugovanja. Begoviću i Toškoviću dozvoljena je gradnja objekta koji će imati suteren, visoko prizemlje i sedam spratova ukupne bruto grđevinske površine 5413 kvadrata, a rok zvršetka radova, kako stoji na tabli na ulazu u gradilište, je jun 2016.

“Planet” je svoju atraktivnu imovinu u Budvi trgovao prije sedam godina, u vrijeme najveće kupoprodajne groznice i velikog građevinskog buma u metropoli turizma. Međutim, svih prethodnih godina, plac i stara kamena vila, koju je izgradio nekadašnji moreplovac staromještanin, zjapili su prazni. U vrijeme kada je

“Planet” kupio plac završavala se izrada kontroverznog planskog dokumenta Detaljni urbanistički plan „Budva centar“, kojim je urbanizovan najatraktivniji pojas budve od „Avale“ do Zavale.

Bio na meti kolega zbog imovine?

Begovićevo ime, osim što je u februaru 2012. ostao zavijan u Međuriječju kao šef Sektora za vanredne situacije MUP-a, pominjalo se i 2013. kada je “Dan” objavio da su inspektori za privredni kriminal počeli, po nalogu tužilaštva, istragu protiv njega.

U fokusu su bila u preduzeća koja su indirektno povezana sa Begovićem (Bastion), jer ima indicija da je povezanim firmama namještao poslove.

Pored toga inspektori su provjeravali tendere koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova realizovalo za vrijeme mandata Begovića, a koji se tiču nabavke motornih vozila i helikoptera za potrebe Sektora za vanredne situacije.

Poznat po tome što se, iako državni službenik, vozio u skupocjenom džipu "mercedes ML", Begović je, prema pisanju istog lista, bio predmet istrage Unutrašnje kontrole MUP-a zbog sumnjivih podataka iz njegovog imovinskog kartona.

On je tužio nekadašnju službu zbog neisplaćenih naknada za trogodišnje učestvovanje u Ispitnoj komisiji za polaganje stručnog ispita osoba koje prevoze opasne materije. Begović je razriješen dužnosti u januaru 2013.

Begovićev partner Tošković radio i sa Blažom Đukanovićem

Firma “Toškovići” medijski je postala interesantna prošle godine, kada je objavljeno da je u okviru konzorcijuma sa firmom Blaža Đukanovića, BB solar i Televexom, bila angažovana na ugradnji fotonaponskih panela na UN Eko zgradi u Podgorici.

Monitor je u septembru prošle godine objavio spisak firmi koje su na osnovu evidencije Uprave za javne nabavke imale najviše milionskih poslova koje su dobile od države i lokalnih uprava.

Na četvrtom mjestu, već drugu godinu zaredom, su upravo “Toškovići”, firma koja je u 2014. imala sa državom ugovorenih poslova u vrijednosti 5.261.516,15 eura. Tokom 2012. godine, “Toškovići” su bili tek na 17. mjestu sa 2.202.895,00 eura.

Bonus video: