Održana smotra najljepših konja na Njegovuđi kod Žabljaka

Savjetnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Blažo Rabrenović ocijenio je da je i ovogodišnja smotra pokazala da tradicija gajenja dobrih konja pod Durmitorom traje
109 pregleda 1 komentar(a)
Smotra konja, Foto: Obrad Pješivac
Smotra konja, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.06.2015. 12:21h

Smotra najljepših konja, koja se tradicionalno održava na Vidovdan na Njegovuđi kod Žabljaka, uprkos kiši, okupila je 60 grla koje ugajaju stočari iz žabljačke, šavničke, pljevaljske i mojkovačke opštine.

Prikazali su ih ljubiteljima plemenitih životinja ali i žiriju koji je ukupno 50 uzgajivača odabrao i novčano nagradio iz fonda koji su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštine Žabljak i Šavnik.

U kategoriji priplodnih pastuva prve nagrade pripale su uzgajivačima Dejanu Bojoviću iz Pometenika kod Žabljaka Vuku Tapuškoviću iz Mojkovca, Milomiru Pavloviću Dobrog nugla kod Žabljaka i Gojku Jankoviću iz Javorja-Žabljak.

Prve nagrade u kategoriji priplodnih kobila pripale su uzgajivačima Mijatu Čupiću i Radovanu Zekoviću iz Bukovice kod Šavnika, i Pavlu Obradoviću sa Žabljaka.

U kategoriji muškog podmlatka prvom nagradom nagrađeni su uzgajivači Marko Ostojić sa Žabljaka, Veljko Stijepović iz Javorja-Žabljak, Milorad Kovačević iz Kovačke doline-Žabljak i Danko Zeković iz šavničke Bukovice.

Petru Topoviću iz Mojkovca i Marku Obradoviću sa Žabljaka pripale su prve nagrade za uzgoj ženskog podmlatka.

Savjetnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Blažo Rabrenović ocijenio je da je i ovogodišnja smotra pokazala da tradicija gajenja dobrih konja pod Durmitorom traje.

Raduje da tradiciju dugu više od devet decenija nije omelo nevrijeme pa se i ovog puta odazvao veliki broj vlasnika konja iz opština koje gravitiraju Sinjajevini. Na ovom prostoru konj treba da bude u funkciji gazdinstva, što je i cilj ove smotre. Treba ulagati i pomagati što smo u ministarstvu prepoznali i nastojimo da ljude dodatno zainteresujemo da uzgajaju konje. Uzgajati dobrog konja nekad je značilo prestiž i status a mi smatramo da tako trena i da bude-, kaže Rabrenović.

U eri savremene poljoprivredne mehanizacije, konj, kao sredstvo za rad i doprinos u funkcionisanju gazdinstva u drugom je planu.

Kod većine uzgajivača koji su se pojavili na Njeguvuđi ova plemenita životinja predstavlja ljubimca.

"U porodici smo uvijek uzgajali konja. Đed a potom otac su ih uzgajali i za rad i jahanje. Ja to radim iz ljubavi. Da bih gajio 70 ovaca, pet krava i njega imam svu potrebnu mehanizaciju", kaže mladi poljoprivrednik iz Pašine vode kod Žabljaka Gojko Karadžić.

Bonus video: