Nuhodžić: Terorizam je globalni problem, napad se može desiti bilo gdje u svijetu

"Kada je u pitanju Crna Gora i preventivne aktivnosti, ovi događaji potvrđuju potrebu permanentne regionalne saradnje bezbjednosnih službi i saradnje sa partnerskim službama"
4 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2015. 11:04h

Najnoviji teroristčki napadi pokazuju da je potrebna permanentna regionalna saradnja bezbjednosnih službi i saradnja sa partnerskim organizacijama, ocijenio je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.

On smatra da najnoviji teroristički napadi u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu jasno govore da je terorizam globalni problem i da ne postoje garancije da se ovo ne može desiti bilo gdje na svijetu.

Prema njegovim riječima, ovi događaji ukazuju na potrebu punog jedinstva svih u borbi protiv terorizma.

"Kada je u pitanju Crna Gora i preventivne aktivnosti, ovi događaji potvrđuju potrebu permanentne regionalne saradnje bezbjednosnih službi i saradnje sa partnerskim službama", rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

On je ocijenio da je potrebna i dosljednu primjena zakonskih rješenja nadležnih institucija iz Krivičnog zakonika o učešću boraca na stranim ratištima i terorističkim organizacijama.

"Za uspješno preventivno djelovanje neophodna je aktivnost porodice, vjerskih, obrazovnih, naučnih institucija, medija, svih dobronamjernih ljudi, tj. ukupnog društva jer se ideološka zavedenost i zatrovanost, a naročito kod mladih ljudi, može jedino preduprijediti i pobijediti na taj način", ocijenio je Nuhodžić.

On je rekao da je norba protiv terorizma složena. "U terorističkim aktivnostima je sve detaljno isplanirano i izrežirano iako često sam čin izvršenja izgleda jednostavno", rekao je Nuhodžić.

On je kazao da posljednje terorističke aktivnosti, koje su iskaz islamskog vjerskog ekstremizma sa tragičnim posljedicama stradanja nevinih ljudi, imaju za cilj zastrašivanje svojih protivnika, a regrutovanje i motivisanje svojih sljedbenika za terorističke aktivnosti.

Bonus video: