Demokrate: Odrekli se zarada i renovirali učionicu na Žabljaku

Ta osnovna škola nalazi se u selu Njegovuđa i udaljena je 14km od Žabljaka. Riječ je o jedinoj seoskoj školi na području ove opštine koju je nekada pohađalo oko 500 učenika, dok sada broji svega 36 učenika iz Njegovuđe i okolnih sela
129 pregleda 14 komentar(a)
Žabljak, Demokrate, učionica, Foto: Demokratska Crna Gora
Žabljak, Demokrate, učionica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 22.10.2018. 14:14h

Poslanici Demokrata u Skupstini Crne Gore, odbornici u SO Žabljak i drugi funkcioneri Demokratske Crne Gore, odričući se dijela vlastitih zarada i privilegija, renovirali su učionicu za učenike 4. i 5. razreda u Osnovnoj školi "Vuk Knežević" na Žabljaku, saopšteno je iz te partije.

Ta osnovna škola nalazi se u selu Njegovuđa i udaljena je 14km od Žabljaka. Riječ je o jedinoj seoskoj školi na području ove opštine koju je nekada pohađalo oko 500 učenika, dok sada broji svega 36 učenika iz Njegovuđe i okolnih sela.

"Da bi se spriječilo gašenje seoskih škola i dalje umanjivanje ionako malog broja đaka u njima, neophodna su ulaganja. Odricanjem od dijela vlastitih zarada i privilegija koje im pripadaju po osnovu obavljanja javne i partijske funkcije, Demokrate su odlučile da, shodno programskom opredjeljenju, ulože finansijska sredstva za obezbjeđivanje školske opreme i kreiranje boljih uslova za pohađanje nastave jer ulaganje u obrazovanje nije potrošnja već investicija", navodi se u saopštenju.

Iz razgovora sa mještanima, kako dodaju, funkcioneri Demokrata saznali su šta bi u osnovnoj školi u Njegovuđi bilo najpotrebnije da se uradi. Nakon detektovanja problema, pristupilo se njegovom rješavanju.

"Prostor škole koja teži kvalitetnom obrazovanju mora biti opremljen kvalitetnim inventarom i mora da doprinosi stvaranju bezbjednog, prijatnog i stimulativnog okruženja. U tu svrhu, dosadašnje, dotrajale i nebezbjedne klupe koje su se nalazile u učionici škole "Vuk Knežević" zamijenjene su potpuno novim, drvenim klupama, koje su značajno lakše i fleksibilnije od prethodnih, u smislu da se mogu raspoređivati na razne načine, u zavisnosti od potreba vaspitno-obrazovnog procesa. Zidovi učionice su bili neokrečeni, što nikako nije doprinosilo prijatnosti ambijenta u kojem se održavala nastava. Zidovi su zato izgletovani i okrečeni. Pod, koji je prije akcije Demokrata bio pohaban i natruo, hoblovan je i lakiran, tako da će ubuduće biti lakše i za održavati higijenu u učionici. Osim toga, ofarbani su prozori i vrata učionice. Sada je učionica svjetlija i predstavlja stimulativniji prostor za učenje i sticanje novih znanja. Takođe, promijenjene su elektro-instalacije što će, sigurno, omogućiti bolju organizaciju i savremenije metode nastave u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. U prostoriji u kojoj uče đaci bilo je neophodno obezbijediti i kvalitetno i stalno grijanje, pa je za potrebe učionice škole u Njegovuđi obezbijedjena peć na tvrdo gorivo", pojasnile su Demokrate.

Kako navode, ovo jedna u nizu akcija koju su sproveli radi unaprjeđivanja uslova u seoskim školama sa ciljem da se škole održe u životu, da u njima ne prestane da se odvija vaspitno-obrazovna djelatnost. Ranije su, poručuju, odricanjem od zarada koje funkcioneri Demokrata ostvaruju po osnovu obavljanja poslaničkih, odborničkih i drugih funkcija, obnovili školu u Pljevljima i Osnovnu školu "Jovan Cerović" u selu Slatina, u Šavniku.

"O posvećenosti Demokrata unapređivanju sistema obrazovanja, kao i obezbjeđivanju striktne primjene ustavnog načela o besplatnom osnovnom obrazovanju, osim akcija obnavljanja škola na seoskom području, svjedoči i činjenica da se tamo gdje su Demokrate na vlasti svake godine obezbjeđuju besplatni udžbenici za osnovce. Tamo, pak, gdje su Demokrate u opoziciji još traje borba da se omogući poštovanje Ustava i obezbijedi besplatno obrazovanje za sve osnovce", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: