Katnić će istražiti je li Mijajlović ronio u mutnom

"Protiv V. M. je predmet formiran u septembru 2014. godine zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja. Izviđaj u ovom predmetu je u toku. Predmet će biti dostavljen u nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu, pošto se krivična prijava odnosi na direktora javne ustanove, odnosno javnog funkcionera, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”
120 pregleda 17 komentar(a)
RCUD, ručne bombe, Foto: RCUD
RCUD, ručne bombe, Foto: RCUD
Ažurirano: 27.06.2015. 06:31h

Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom istražuje da li je direktora državnog preduzeća “Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca“ (RCUD) Veselin Mijajlović zloupotrebio službeni položaj.

Iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića “Vijestima” je potvrđeno da je predmet još u fazi predistražnih radnji i da će biti ustupljen nedavno izabranom glavnom specijalnom državnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milivoju Katniću.

"Protiv V. M. je predmet formiran u septembru 2014. godine zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja. Izviđaj u ovom predmetu je u toku. Predmet će biti dostavljen u nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu, pošto se krivična prijava odnosi na direktora javne ustanove, odnosno javnog funkcionera, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”, odgovoreno je “Vijestima” iz Stankovićevog kabineta na pitanje da li je VDT našao osnova za pokretanje istrage protiv Mijajlovića, nakon pisanja “Vijesti”.

Proteklih godina “Vijesti” su objavile mnogo tekstova o sumnjivim radnjama u RCUD-u, mogućim zloupotrebama službenog položaja i državnih resursa radi sticanja imovinske koristi, nepotizmu i nizu drugih kontroverznih radnji Mijajlovića, koji se na čelu RCUD-a nalazi od njegovog osnivanja 2002.

Savjetnica za odnose s javnošću u Kabinetu VDT-a Dragana Unković-Maljević saoštila je i da je ODT u Herceg Novom protiv Mijajlovića “i drugih prijavljenih lica” ranije formirao još jedan istražni predmet, koji nije rezultirao podizanjem optužnice.

"Predmet je formiran 2009. godine po krivičnoj prijavi NVO 'Udruženje profesionalnih ronilaca' Crne Gore, zbog krivičnih djela prevara i falsifikovanje isprave”, kazala je ona, pojasnivši da je prijava odbačena u novembru 2009. jer nije “utvrđena osnovana sumnja” da su prijavljeni izvršili krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Ko u državi zna kako posluje?

Iako je Vlada formalni osnivač nekadašnje JU, a sada DOO, Generalni sekretarijat Vlade zvanično ne raspolaže izvještajima o radu i finasijkim izvještajima RCUD-a za proteklih pet godina, a koje su mu “Vijesti” tražile po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Te dokumente nema nijedno ministarstvo u sastavu kabineta premijera Mila Đukanovića.

Generalni sekretarijat Vlade je zahtjev “Vijesti” iz januara ove godine za dostavljenje tih izvještaja prije tri mjeseca proslijedio RCUD-u, ali to do juče nije dalo nikakvog efekta.

Bonus video: