Rekao "NE" državi: Neće da vadi mine dok ne dobije pare

Na 19 strana odgovora direktoru Direktorata Mirsadu Muliću, Mijajlović je na svega dvije obrazložio zašto neće da pristupi zadatku
9 komentar(a)
obuka ronilaca, Foto: Mornarica CG
obuka ronilaca, Foto: Mornarica CG
Ažurirano: 26.06.2015. 17:29h

Direktor državnog preduzeća Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca (RCUD) iz Herceg Novog Veselin Mijajlović odbio je u martu da očisti podmorje tjesnaca Verige od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUBS).

On se oglušio o zahtjev Direktorata za vanredne situacije MUP-a da iz mora izvadi nekoliko desetina tona NUBS, saopštivši da je spreman da počne da radi čim se obezbijedi novac. Mijajlović je nedavno saopštio da je iz mora kod Tivta, na zahtjev Direktorata, izvadio pet ručnih, fabrički zapakovanih bombi.

O odbijanju posla svjedoči dokumentacija u koju su “Vijesti“ imale uvid, a iz koje se vidi da je bivši policajac, u komunikaciji sa Direktoratom, koristio i medicinsku dokumentaciju jednog građanina, koja je zaštićena ljekarskom tajnom i Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Na 19 strana odgovora direktoru Direktorata Mirsadu Muliću, Mijajlović je na svega dvije obrazložio zašto neće da pristupi zadatku, zbog kojeg je država osnovala i finansira RCUD. Preostale je potrošio na pokušaj diskreditacije onih koji su Direktoratu prijavili postojanje NUBS u Verigama i „Vijesti“.

U podmorju Veriga, na dubini od samo nekoliko metara i neposredno uz obalu, pa do oko 30 metara dubine u središtu tjesnaca, nalaze se ogromne količine starih artiljerijskih granata iz Prvog i Drugog svjetskog rata. To su godinama MUP-u prijavljivali službenici policije, ronioci i ribari, a prije nekoliko mjeseci i Ronilački centar “Marina“ iz Herceg Novog.

Nakon toga, Mulić je tražio od Mijajlovića da RCUD uradi svoj posao, a uz odbijanje dobio je eksplicitno vrijeđanje osnivača i direktora RC “Marina“ D. G. koga Mijajlović u dopisu naziva „umno poremećenim licem“.

“Da bi se razminirao prostor od Veriga do Lepetana u skladu sa standardima, bilo bi neophodno najmanje 15 ronilaca i logističara u trajanju od najmanje 4 mjeseca, a za to bi trebalo obezbijediti sljedeće troškove: smještaj i ishranu ronilaca i logistike, punjenje i pripremu ronilačke opreme i sredstava za razminiranje, gorivo i mazivo za plovna sredstva, upotrebu dizalice koja bi morala biti cijelo vrijeme stacionirana na lokaciji, uništavanje eksplozivnih sredstava pod vodom koja se ne smiju pomjerati, transport i uništavanje na kopnu i za druge nepredviđene izdatke.... Ukoliko Direktorat za zaštitu i spašavanje ima budžetom predviđena novčana sredstva za zaštitu građana od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i spremnost da ta sredstva uloži u profesionalne i odgovorne poslove podvodnog razminiranja 500 hiljada kvadrata, RCUD je na raspolaganju istog dana kada obezbjedite navedene troškove“, odgovorio je Mijajlović.

On je Mulića zamolio “da ustanovi zašto vaši pojedini saradnici ne uvažavaju struku i kompetentnost ovlašćene državne institucije (RCUD), već sarađuju sa licima koja su nekompetentna, čije je zdravstveno stanje ustanovila medicina i koja putem medija iznose neistinu i uznemiravaju javnost“.

“Saznanja koja u interesu bezbjednosti i zaštite ima RCUD o licu koje je na čelu RC 'Marina' i sa kojim su u kontaktu pojedini vaši službenici, podijelićemo sa vama...”, poručio je Muliću, dostavivši privatnu medicinsku dokumentaciju.

“Vijesti” su se zbog odbijanja posla i zloupotrebe medicinske dokumentacije obratile članovima Upravnog odbora RCUD Abidu Crnovršaninu, Valentini Šćepanović-Radulović, Nataši Pešić i Vladanu Radonjiću, ali oni nijesu odgovorili stoje li iza ovakvog Mijajlovićevog postupka i odakle državnom preduzeću privatna medicinska dokumentacija.

Na pitanja nije odgovorio ni Mijajlović.

Zloupotrijebio medicinsku dokumentaciju

Mijajlović je dostavio nalaz Više vojnomedicinske komisije u Splitu, sa kojim se, ne želeći da ide u rat, D. G. “skinuo“ sa profesionalne službe u JNA.

Tu je i personalna dokumentacija o rješavanju njegovog radno-pravnog statusa u nekadašnjem Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu Jugoslavije, a Mijajlović se potrudio da Muliću i “dodatno olakša“ time što je sa interneta skinuo i dostavio i tekst izvjesne R. S. o dijagnostifikovanju, karakteristikama i načinu liječenja navodnog psihičkog poremećaja koji pripisuje D. G. Isti taj “umno poremećeni“ D. G. bio je glavni dizaličar koji je sa dna Veriga podigao 65 tona NUBS koje je Mijajlovićev RCUD 2004. izvadio sa samo oko 2.500 kvadrata površine morskog dna u akciji koju je tada finansirala Vlada SAD.

Amerikanci su RCUD za tu i razne druge akcije nabavke opreme podržali sa ukupno 1,7 miliona dolara, ali su prije nekoliko godina prekinuli saradnju.

Bonus video: