Najbolje plaćeni: Članovima Savjeta za zaštitu životinja mjesečno po 306 eura

U savjetu vladini činovnici i funkcioneri. Prosječna zarada u prosvjeti je 486, dok je u zdravstvu 553 eura
541 pregleda 5 komentar(a)
Psi lutalice, Foto: Luka Zeković
Psi lutalice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.09.2018. 17:03h

Vlada je prekjuče odlučila da se predsjedniku Savjeta za zaštitu životinja isplaćuje mjesečna naknada od 50 odsto prosječne bruto plate za prošlu godinu, odnosno 382,5 eura, dok će naknada za šest članova i sekretara tog tijela biti 40 odsto lanjske prosječne bruto plate, odnosno 306 eura.

“S obzirom na nesporan značaj Savjeta za zaštitu životinja, budući da se na poziciji 4181 (Tehnička i administrativna podrška implementaciji programa) Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, nalaze raspoloživa sredstva za isplatu naknada, predlažemo da Vlada da saglasnost da se predsjedniku, članovima Savjeta i sekretaru, svakomjesečno isplaćuje naknada za rad u ovom Savjetu”, navodi se u Predlogu za davanje saglasnosti za isplatu naknade za predsjednika i članove Savjeta za zaštitu životinja.

Vlada nema ujednačen odnos kada su u pitanju naknade za članstvu u savjetima. Angažman u nekima od njih, kao što je Savjet za reformu javne uprave, nije plaćen, dok izgleda da će članstvo u Savjetu za zaštitu životinja biti najbolje plaćeno.

Prosječna plata u Crnoj Gori za avgust iznosila je 511 eura, prosječna zarada u prosvjeti je 486, dok u zdravstvu iznosi 553 eura.

Od ukupno sedam članova ovog Savjeta, njih četvoro već rade u Vladi i upravi.

Predsjednica Savjeta za zaštitu životinja je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković koja je na toj funkciji, prema podacima koju je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije, imala platu od 995 eura.

Za sekretara Savjeta imenovana je savjetnica u Upravi za bezbjednost hrane Vesna Radusinović, dok su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Gojko Babović i Sunčica Boljević, ispred Veterinarske komore u savjetu su Ratko Ralević, Ivan Popović i Predrag Stojović, dok NVO predstavlja Svetlana Manojlović.

Vlada je članove ovog Savjeta, čije formiranje je predviđeno Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, imenovala krajem maja.

U Predlogu Odluke se podsjeća da je Savjet osnovan radi praćenja razvoja naučnih i stručnih saznanja na području zaštite životinja i predlaganja načina poboljšanja zaštite životinja u Crnoj Gori, kao i radi davanja stručnih mišljenja po pitanjima etike i zaštite životinja u postupcima upotrebe životinja za eksperimente.

“Savjet je od svog osnivanja imao već imao niz aktivnosti, prvenstveno u dijelu kontrole populacije pasa lutalica, i inicirao je obaveznu identifikaciju svih pasa i uspostavljanje baze podataka o vlasnicima kućnih ljubimaca, sa čijom realizacijom je već započeto, a implementacija je planirana za 2019. godinu.

Savjet će doprinijeti kreiranju ambijenta za sistemsko i opšte prihvatljivo rješenje za dalje unapređenje oblasti zaštite dobrobiti životinja na svim nivoima, jer je briga o životinjama i dobrobiti životinja etičko, moralno i zdravstveno pitanje”, navodi se u Predlogu za davanje saglasnosti za isplatu naknade za predsjednika i članove Savjeta za zaštitu životinja.

Bonus video: