Eko park Blace najbolji ekološki projekat

Nikšićki ekolozi su i 2012.godine pobjedili na konkursu Pivare sa projektom koji se odnosio na zaštitu vodenih resursa
57 pregleda 0 komentar(a)
DMEN, Foto: Svetlana Mandić
DMEN, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.06.2015. 10:05h

Projekat Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) „Eko park Blace - čistije, ljepše, korisnije“ pobjednik je na ovogodišnjem konkursu Pivare “Trebjesa” i dobitnik 10.000 eura. Od jula 2015. do februara 2016. godine ova NVO obnoviće sadržaje na nikšićkom izletištu Blace, te sprovesti kampanju o značaju pravilnog tretiranja otpada i zaštiti prirodnih vrijednosti.

Prema riječima Miodraga Kardžića, direktora DMEN-a, tokom osam mjeseci sprovešće aktivnosti koje su grupisane u šest cjelina i tokom kojih će napraviti mobilijar na nekad poznatom a danas zaboravljenom izletištu, uraditi most preko potoka, obilježiti staze za rekreaciju i sprovesti kampanju da se pomenuto izletište stavi pod zaštitu države. Pored aktivnosti koje se tiču samog izletišta ekolozi namjeravaju da sprovedu i kampanju o reciklaži pa su planirane edukativne radionice, izložbe, kao i nagradni konkurs za najbolju skulpturu ili predmet urađen od reciklažnog materijala, a sve u cilju promovisanja značaja pravilnog tretiranja otpada.

Eko park Blace biće promosivan i u toku Bedem festa u sklopu koga će biti napravljena pješačka tura od stare tvrđave do izletišta, koje će do tada dobiti novi izgled, a biće određen i prostor za kampere, kako bi mladi koji budu došli na festival imali i lijepo mjesto za boravak.

Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u „Trebjesi“, podsjetila je da Pivara pomenuti konkurs organizuje od 2011.godine, kao i da je novina ovogodišnjeg takmičenja bila ta što su mogle da učestvuju NVO koje se bave ekologijom iz cijele Crne Gore.

„Na četvrtom konkursu kojim Pivara pomaže realizaciju ideja NVO sektora u oblasti ekologije imali smo rekordan odziv i veoma kvalitetne projekte. Cilj nam je da zajedno sa partnerima iz NVO sektora napravimo trajne promjene u ekološkoj slici društva, a veliki odziv je i potvrda da smo transparentnošću stekli povjerenje nevladinog sektora“, kazala je Milić.

Ove godine prijavljena su 24 projekta, što je jednako broju prijava na prethodna tri konkursa. To su bili projekti NVO iz Nikšića, Budve, Bara, Cetinja, Podgorice, Plava i Pljevalja.

Nikšićki ekolozi su i 2012.godine pobjedili na konkursu Pivare sa projektom koji se odnosio na zaštitu vodenih resursa, sa posebnim akcentom na rijeku Bistricu.

„Posebno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da je ovaj projekat izabran u izuzetno jakoj konkurenciji vrlo aktivnih NVO iz oblasti zaštite životne sredine. Cijenimo potez Pivare koja na ovaj način pokazuje da je riječ o društveno odgovornoj kompaniji koja može služiti kao dobar primjer ne samo u Crnoj Gori, nego i šire“, kazao je Karadžić.

Vrijednost projekat eko parka Blace je oko 15.000 eura.

Bonus video: