Mještani Buljarice i Petrovca prokopali kanal iz doba Austrougarske: Živi svijet ugrožen?

”Ne znam da li iko može imati predstavu šta će se dogoditi sa gmizavcima, vodozemcima, pticama i svim drugim vrstama, i dokle će ovo zaslanjivanje prostorno da dosegne... Ja sam danas gledao žabe kako bježe od slane vode”, navodi jedan od članova Koalicije 27
533 pregleda 4 komentar(a)
Buljarica, kanal, Foto: Koalicija 27
Buljarica, kanal, Foto: Koalicija 27
Ažurirano: 07.10.2018. 10:17h

Mještani Buljarice i Petrovca iskopali su kraj jednog od austrougarskih kanala koji odvodi slatku vodu iz Buljaričkog polja u more i tako omogućili miješanje sa slanom vodom, što može uzrokovati promjene staništa i biti tragično za živi svijet na toj lokaciji, tvrde iz Koalicije 27, mreže nevladinih organizacija za praćenje Poglavlja 27.

Saopštili su da sumnjaju da su za preduzete radove rađene studije procjene uticaja na životnu sredinu i da mjesne zajednice uopšte imaju saglasnost nadležnih.

”Ne znam da li iko može imati predstavu šta će se dogoditi sa gmizavcima, vodozemcima, pticama i svim drugim vrstama, i dokle će ovo zaslanjivanje prostorno da dosegne... Ja sam danas gledao žabe kako bježe od slane vode”, navodi jedan od članova Koalicije.

Iz MZ Buljarica su kazali “Vijestima” da za radove nemaju zvanične papire, ali da su dobili usmenu saglasnost “Morskog dobra”.

JWPlayer video mesto

“Sve što je rađeno, rađeno je isključivo prema starom katastru i staroj trasi tog kanala. Kanal je bio natrpan sa preko tri metra sloja kamenja i zemlje. Mi smo kanal samo očistili, izvadili mulj, da se vide njegovi gabariti”, kazao je predsjednik MZ Buljarica Đorđe Gregović. Pojasnio je da su time omogućili i odlivanje atmosferskih voda koje se u Buljaricu spuštaju sa okolnih brda.

Dodao je i da su sve dosadašnje radove izvodili sami mještani, da su dobili simboličnu novčanu pomoć opštinskih preduzeća i tvrde da će složenije radove finansijski i mehanizacijom preuzeti “Morsko dobro”.

Gregović je rekao i da je u prošlosti namjena kanala bila da se čamcima stigne do žitnice koja se nalazila u Buljaričkom polju.

“Nekada je to bilo poljoprivredno, a ne močvarno zemljište”.

Dodao je i da su kanal, čija dubina dostiže šest do osam metara, čistili jer im je neophodno sigurno utočište za barke, u slučaju nevremena.

“Ovim se dobija sigurnost za one koji imaju veće barke, koje nisu mogle da se izvuku na obalu, već su morale da idu u budvansku i barsku marinu”.

Bonus video: