NVO Preporod raspisao konkurs za nagradu Anti dop ambasador

Nagrada Anti dop ambasador se dodjeljuje u dvije kategorije - Nagrada za građanski doprinos i Nagrada za medijski doprinos
89 pregleda 0 komentar(a)
diploma, Foto: Shutterstock.com
diploma, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.06.2015. 18:43h

Za svoj deveti rođendan NVO Preporod u saradnji sa Fondacijom Ćano Koprivica, objavljuje otvoren konkurs za nagradu Anti dop ambasador 2015 za pojedince, medije, državne institucije, udruženja i nevladine organizacije – koji su na najdjelotvorniji ili najzapaženiji način doprinijeli borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

"Cilj konkursa je da prepozna, prizna i javno istakne pojedince, medije, institucije, udruženja i nevladine organizacije koji svojim radom i djelima daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima bi trebalo težiti kada je u pitanju borba protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Istovremeno, cilj nagrade je smanjenje stigme i diskriminacije, kao i promovisanje solidarnosti, prihvatanje različitosti i preuzimanje odgovornosti. Ne manje bitan cilj nagrade je da ukaže na značaj ove borbe imajući u vidu da je narkomanija problem svih nas i nerijetko se naziva „kugom 21. vijeka“" kazali su iz NVO Preporod.

Nagrada Anti dop ambasador se dodjeljuje u dvije kategorije - Nagrada za građanski doprinos i Nagrada za medijski doprinos.

Rok za prijavljivanje je 26. novembar 2015.

Pravo učešća imaju pojedinci, državne institucije, udruženja i nevladine organizacije iz Crne Gore, kao i mediji koji posluju u CG, čiji opseg djelovanja obuhvata direktno ili indirektno borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

"Za kategoriju za građanski doprinos mogu se prijaviti svi pojedinci, privredna društva, državne institucije i nevladine organizacije koji posluju na teritoriji Crne Gore i okruženja, a koji su svojim radom pokazali razumijevanje za problematiku bolesti zavisnosti te u skladu sa njim učinili da se smanji stepen zavisnosti ili njene štetne posljedice, odnosno, uticali na povećanje svijesti o problemu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, te uticali na smanjenje stigme i diskriminacije, a zagovarali poštovanje ličnosti i njene različitosti", navodi se u saopštenju.

Za kategoriju medijski doprinos mogu se prijaviti svi novinari/ke i medijske kuće koji posluju na teritoriji Crne Gore, a koji su pokazali razumijevanje za problematiku zavisnosti i u skladu sa dometom profesije, uticali na podizanje svijesti o štetnim posljedicama zloupotrebe droge, te o diskriminišućem položaju i stigmatizaciji zavisnika/ca o drogama i njihovih porodica.

Startni nagradni fond je 1 000€, a detaljnije o nagradi možete pogledati na www.preporod.me

"U periodu od 26.juna prošle godine, do danas, Preporod je bio adresa na kojoj je pomoć zatražilo blizu 100 ljudi, iz cijele Crne Gore, i to kroz razne servise koje u Preporodu imamo. Nastavićemo i dalje da tražimo najbolja rješenja i metode kako bismo uticali na smanjenje ukupnog broja zavisnika/ca, te uticali na to da naše društvo bude zdravije. Važno je da budemo savjesni i svjesni i da u tom pravcu svako od nas djeluje, bez predrasuda, sa jasnim razumijevanjem da naše postupanje nikad nije neutralno, već i naše nečinjenje dovodi do produženja stanja onakvog kakvim ono ne treba biti. Onima koji su pogođeni ovom bolešću, pomoć i pažnja su potrebni ne samo danas, kad svi o tome pričamo, već svakodnevno" zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: